Deca koja su se otrovala hranom dobro, u trsteničkom vrtiću u toku dezinfekcija

Postavljeno: 12.12.2019

Šestoro dece iz trsteničkog vrtića Biseri, koja su zbog trovanja hranom juče primljena u kruševačku Bolnicu dobro se osećaju i većina bi tokom dana trebalo da bude puštena na kućno lečenje. U tom vrtiću u toku je dezinfekcija kuhinje, koju sprovodi kruševački Zavod za javno zdravlje

– Šestoro dece je juče hospitalizovano, sprovedeni su dijagnostički postupci, primenjena odgovarajuća terapija usmerena pre svega na rehidrataciju, sva deca su odlično reagovala na terapijske mere i u toku dana očekujemo da većina bude otpuštena sa dečijeg odeljenja na dalje kućno lečenje – kaže za krusevacgrad.rs dr Savko Marković, pomoćnik direktora kruševačke Bolnice.

Više od četrdesetoro dece koja pohadjaju vrtić Biseri u Trsteniku se od utorka u podne do kasno uveče javilo Domu zdravlja u tom gradu žaleći se na stomačne tegobe i povraćanje.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje dr Mirjana Avramović za krusevacgrad.rs navodi da ta ustanova danas u vrtiću Biseri sprovodi dezinfekciju kuhinje. Tome je, dodaje ona, prethodilo detaljno čišćenje kuhinje. 

– Zavod je zajedno sa republičkom sanitarnom inspekcijom bio u vrtiću Biseri, uzeti su uzorci namirnica koje su deca koristila u utorak, uzeti su brisevi ruku radnika i radnih površina u kuhinji i naložen je vanredni sanitarni predgled svih radnika u kuhinji – kazala je Avramovićka.

Ona je napomenula da od juče ujutru njema ni jednog novog slučaja. Pretpostavlja se da je trovanje hranom uzorčnik tegoba, ali će se tačan uzrok znati narednih dana kada stignu laboratorijske analize uzetih briseva i uzoraka hrane. 

J.B. 

 

Ostale vesti

back-to-top