Akcija: breze za poginule ruske vojnike

Postavljeno: 24.04.2021

U parku kraj Spomenika poginulim ruskim vojnicima, više udruženja građana je u zajedničkoj akciji započelo sadnju breza. Danas ih je zasađeno šest, a plan je da se do jeseni posade 22 stabla, onoliko koliko je crvenoarmejaca u oktobru 1944. godine ovde izgubilo život. Posebna breza danas je zasađena u čast noćas preminulog Saše Savića, predsednika Moto kluba „Noćni vukovi“ koje takođe učestvuje u ovoj ekološko – memorijalnoj akciji

– Započeli smo akciju danas, jer je još uvek vreme za sadnju, a u susret Danu pobede, 9. maju. Posadili smo prvih pet breza za poginule ruske vojnike, a kako je noćas stigla vest o smrti Saše Savića, predsednika Moto kluba „Noćni vukovi“, šestu posvećujemo uspomeni na njega – rekla je za KruševacGrad Irina Miljković, predsednica Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Sveslavica“.

Ovo je, kaže Irina Miljković, početak akcije tokom koje grupa udruženja želi da na prostoru oko spomenika ruskom vojnicima na Rasini posadi 22 stabla breze, onoliko breza koliko je ruskih vojnika poginulo na tom mestu. Dodaje da će ova grupa udruženja saditi i druge sadnice, ali da se ovoga puta za breze opredelila jer one simbolizuju ruski narod i Rusiju i najavljuje da će ostalih 17 stabala biće posađeno u jesen, kada stane vegetacija.

Miljković se zahvalila na velikoj pomoći Srbijašumama koje su donirale sadnice, pomoćniku gradonačelnice Ivanu Parezanoviću za podršku i pomoć u organizaciji, kao i Javnom komunalnom preduzeću čiji su zaposleni pripremili teren za sadnju i dali svu potrebnu logistiku.

Osim „Sveslavice“, u akciji učestvuju i Udruženje „Rusko-srpski dijalog Slovo“ iz Aleksandrovca, Udruženje penzionera „Car Lazar“, Sportsko društvo „Zmaj“ i Moto klub „Noćni vukovi“.

Ljubiša Krstić, predsednik Udruženja penzionera „Car Lazar“ rekao je za naš portal da ova akcija korespondira sa inicijativom koju je ovo udruženje u saradnji sa kruševačkim osnovnim školama pokrenulo prošle godine, a to je da se podigne zeleni pojas oko Moravskog koridora čija je gradnja u toku.

– Mi iskreno podržavamo sve akcije ozelenjavanja u našem gradu, jer smo sigurni da će samo zeleni Kruševac produžiti život nama starijima i ulepšati život mlađima.

Krstić je u ime udruženja Car Lazar apelovao na sve članove i starije sugrađane da se, u cilju zaštite od pandemije korona virusa odazovu pozivima na vakcinaciju i tako, kako je rekao, zaštite sebe i ostale građane.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top