Aerodrom Rosulje prešao u vlasništvo Republike

Postavljeno: 13.01.2020

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa zamenicom gradonačelnice Kruševca Vesnom Lazarević ugovor o prenosu osnivačkih prava za Aerodrom „Rosulje“ na Republiku Srbiju

Mihajlovićka je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakla da je na ovaj način nastavljena praksa započeta sa aerodromima u Nišu i Kraljevu, da se osim Aerodroma „Nikola Tesla“ podižu i ostali aerodromi u Srbiji.

– Razlog je jednostavan, praksa je pokazala da nam je mnogo lakše da nađemo sredstva i ulažemo u aerodome kada su oni pod jednim preduzećem, a to su „Aerodromi Srbije“. Važno je da lokalne samouprave, pored drumske, železničke i vodne infrastrukture, imaju razvijene i male aerodrome, a višestruko povećan broj putnika na niškom aerodromu dokaz je da možemo da ih razvijamo – rekla je Mihajlovićka.

Zamenica gradonačelnice Kruševca Vesna Lazarević izjavila je da ovakvim prenosom vlasništva Kruševac kreće koracima ubrzanog razvoja.

Zahvalivši se nadležnima jer su, kako je kazala, prepoznali strateške ciljeve razvoja Kruševca ona je rekla da će lokalna samouprava pomoći da se investicija u „Rosulje“ realizuje kao i da je to, uz izgradnju Moravskog koridora, veoma važno.

Istog dana potpisan je i ugovor za prenos osnivačkih prava za Aerodrom „Ponikve“. 

Podsetimo, Skupštine Grada Kruševca je krajem septembra prošle godine donela odluku o prenosu osnivačkih i vlasničkih prava nad Aerodromom „Rosulje“ na Republiku, čime on postaje deo „Aerodroma Srbije“. To je urađeno, kako je navedeno u obrazloženju, jer Grad nema dovoljno sredstava za nastavak izgradnje tog aerodroma.

Prema ranijim informacijama javno preduzeće Aerodrom „Rosulje“ pod nadležnošću lokalne samouprave postoji od 1995. godine, a projekat njegove izgradnje pokrenut je 2007. godine. Tokom prethodnih godina otkupljeno je 40 hektara zemljišta, a iz lokalnog budžeta je 2017. godine izdvojeno 100 miliona dinara za radove na poletno – sletnoj stazi. Kompletan projekat, koji podrazumeva i izgradnju  poligona za vežbanje, obezbeđivanje infrastrukture, izradu svetlosne signalizacije te izgradnju hangara sa pratećim sadržajem i saobraćajnice sa parking prostorom, vredan je 250 miliona dinara. Građevinska dozvola za to izdata je još krajem 2016. godine.

Inače, prema podacima iz Izveštaju o radu javnih preduzeća u prva dva kvartala 2019. godine, Aerodrom „Rosulje“ je u prvoj polovini godine od osnivača, Grada Kruševca, na ime subvencija dobio 2,034 miliona dinara, ukupni rashodi su bili 1,52 miliona dinara, a najveći deo, odnosno 1,17 miliona dinara, utrošen je za plate i ostale lične rashode.  To preduzeće zapošljava dva radnika, direktora i zamenika, te jedno lice na povremenim i privremenim poslovima. 

J.B. 

Ostale vesti

Komentari

  1. Erik kaže:

    Eto lepe prilike da se zaposli još neradnika koji će ni za šta primati platu. Na toj livadi nema ničega i ne verujem da ti „zaposleni“ uopšte i obilaze ovaj „aerodrom“.

  2. НенадСибиновић kaže:

    Ovaj projekat, na žalost unapred je osuđen na propast i nema perspektivu u duže vreme, osim možda u predizbornoj vreme.Da li je konsultovan sektor avijacije.Proćiće kao niz dr.aerodroma u Srbiji.,koji su započeti i ništa.Ovo potpisujem kao rođeni čarapan i pripadnik bivši RV i PVO.

2 thoughts on “Aerodrom Rosulje prešao u vlasništvo Republike

Comments are closed.

back-to-top