Minstarka Zorana Mihajlović obišla radove u Trsteniku: Energetska efikasnost doprinosi boljem standardu

Postavljeno: 01.12.2021

Povećanje energetske efikasnosti ne znači samo niže račune za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je danas u Trsteniku obišla radove na unapređenju energetske efikasnosti u OŠ „Živadin Apostolović“ te porodicu Mijailović, koja je dobila subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

-Trstenik je jedna od opština koje su ranije shvatile da je važno ulaganje u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine. Radovi na zameni stolarije u  školi biće gotovi do 4. decembra, a kada se sve završi emitovaće se 100 tona manje ugljen-dioksida godišnje, što će značajno doprineti kvalitetu vazduha. Kada govorimo o finansijama, onda govorimo o uštedama koje će biti 60 odsto postojećih računa, a to je dodatni novac koji će moći da se uloži u nove projekte – izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je, kako je navedeno u saopštenju pomenutog Ministarstva, pozvala građane da učestvuju u tom, te u projektu postavljanja solarnih panela. Podsetila je da su sa 67 gradova i opština potpisani ugovori za zamenu stolarije, a sa 37 za postavljanje panela te da država, odnosno Ministarstvo i grad, obezbeđuju polovinu novca za oba projekta.

-Već u januaru će biti novi javni poziv za zamenu stolarije, do kraja godine sigurno još tri. Pozivam građane da učestvuju, jer je to način i da smanjimo troškove, ne rasipamo energiju i imamo zdraviju životnu sredinu – rekla je ona.

Predsednica opštine Trstenik, Milena Turk, kazala je da je investicija u pomenutu školu vredna 23 miliona dinara, a da Ministarstvo učestvuje sa više od 16 miliona.

Direktorka OŠ „Živadin Apostolović“, Ljiljana Đonić, konstatovala je da je na ovaj način škola dobila uslove za savremeni rad,  koji je na nivou evropskog standarda.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

J.B.

Ostale vesti

back-to-top