+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Muzička škola domaćin projekta „Nasilje – ne hvala!“, u gostima škole iz Turske i Bugarske

Muzička škola domaćin projekta „Nasilje – ne hvala!“, u gostima škole iz Turske i Bugarske

Muzička škola „Stevan Hristić“ domaćin je prvog sastanka koji se odvija u okrivu Erazmus plus projekta „Nasilje – ne hvala!“. Tokom ove nedelje po petoro profesora iz ove kruševačke škole te iz partnerskih škola „Ivan Vazov“ iz Stare Zagore (Bugarska) i „Haskoj Ortokolu“ iz  Istanbula (Turska) će razgovarati o svojim iskustvima u sprečavanju nasilja. 

– Cilj je je da unapredimo naše strategije prevencije nasilja. Ovo je Erazmus plus, odnosno projekat strateških partnerstava koji podrazumeva razmenu primera dobre prakse. Mi godinama imamo obuhvatan preventivni program tako da želimo da kolegama prikažemo neka naša iskustva – objašnjava Svetlana Aleksić, psiholog u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“.

Projektom su predvidjena tri ovakva sastanka, sledeći se održava u martu u Turskoj, a poslednji u novembru u Bugarskoj. Svaka škola će predstaviti svoje aktivnosti na prevenciji nasilja kako bi potom svi unapredili praksu koju sprovode u svojim školama. 

– Kao konačan proizvod nastaće četvorojezični blog na kome ćemo prikazati rezultate, odnosno materijale za prevenciju nasilja, koji će nastati tokom ovih sastanaka – kazala je ona.

Aleksićka je rekla da se  Muzička škola, koja ima skoro 750 đaka, sa problemom nasilja  nosi dobrim i organizovanim preventivnim aktivnostima, navodeći da je nasilje svedeno na minimalnu meru, što je, ustvari,  primer dobre prakse. Ta škola, prema njenim rečima, nema slučajeve nasilja trećeg nivoa, a konflikti najčešće nastaju u okviru odeljenja gde se i rešavaju primenom odgovarajućih metoda i tehnika. 

Muhitin Isik, profesor u istanbulskoj školi „Haskoj Ortokolu“, koju pohadja oko hiljadu đaka, očekuje da će im projekat pomoći u vezi sa rešavanjem problema nasilja, sa kojim se suočavaju naročito posle sirijskog rata kada su u tu školu došla deca sa sukobom pogođenog područja. 

– Deca donose u školu priče i probleme koji su nastali zbog tog rata. Naravno da niko ne želi rat, jasno je da to što su preživeli  nije njihova krivica, ali u školi zbog toga nastaju problemi. Nadam se da će nam ovaj projekat pomoći u rešavanju takvih situacija – kazao je on.

Da se u Bugarskoj o problemu nasilja mnogo govori te da se preduzimaju odredjene aktivnosti kako  bi se ono sprečilo kazala je profesorka u školi „Ivan Vazov“ Milena Palazove koja očekuje da će od kolega iz drugih škola naučiti nešto novo, odnosno saznati kako oni rešavaju ovaj problem.

Svečanosti, organizovanoj povodom početka sprovodjenja projekta, prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija, a načelnik kruševačke Školske uprave Zoran Aksović podsetio je da je resorno ministarstvo tokom proteklih godina spovodilo više projekata usmerenih na prevenciju naslja u školama. 

Inače, kruševačka Muzička škola, jedna je od šest u Srbiji koje su nosioci pomenutog pojekta koji finansira Evropska unija. 

J.B. 

Muzička škola „Stevan Hristić“ domaćin je prvog sastanka koji se odvija u okrivu Erazmus plus projekta „Nasilje - ne hvala!“. Tokom ove nedelje po petoro profesora iz ove kruševačke škole te iz partnerskih škola „Ivan Vazov“ iz Stare Zagore (Bugarska) i „Haskoj Ortokolu“ iz  Istanbula (Turska) će razgovarati o svojim iskustvima u sprečavanju nasilja.  - Cilj je je da unapredimo naše strategije prevencije nasilja. Ovo je Erazmus plus, odnosno projekat strateških partnerstava koji podrazumeva razmenu primera dobre prakse. Mi godinama imamo obuhvatan preventivni program tako da želimo da kolegama prikažemo neka naša iskustva – objašnjava Svetlana Aleksić, psiholog u Muzičkoj…

Review Overview

Rejting korisnika 4.85 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Dobrota u ljudima:“Diplomirani” humanisti

U vreme Korona virusa mnogo je lepih primera solidranosti komšija. Da je čovek čoveku u zlu koje ga je snašlo ...

U Kruševcu 20 potvrđenih pacijenata sa koronom

U Kruševcu je korona virus do sada potvrđen kod 20 pacijenata. To su podaci objavljeni na sajtu https://covid19.data.gov.rs/. Reč je ...

Stariji sugrađani u nabavci

Brojni stariji sugrađani izašli su rano jutos kako bi nabavili osnovne životne namirnice. Reč je, pre svega, o ljudima starijiom ...

Nove mere Vlade u borbi protiv korona virusa

Zabrana kretanja vikendom od 15 časova, produžena samoizolacija sa 14 na 28 dana , ukinuta šetnja ljubimaca od 20 do ...

Nakon oboljevanja troje radnika od korone “Henkel” uverava: “Sproveli smo sve mere prevencije”

U Kruševcu je do sada za 17 ljudi potvđeno da su oboleli od korona virusa, a medju njima je troje ...