Beleška sa vašara: Loše vreme rasteralo deo kupaca (VIDEO)

Postavljeno: 21.09.2022

Nepovoljna prognoza i tmurno nebo nisu sprečili deo Kruševljana i Kruševljanki da podrane ovog septembarskog jutra i upute se ka Starom aerodromu, gde se već godinama unazad održava vašar, jedna od omiljenih aktivnosti za razonudu.

Prema kruševačkoj tradiciji, na Malu Gospojinu, se održava četvrti i poslednji po redu vašar u godini. Hladno jesenje vreme, uz kišu i grad koji su padali oko 11 časova, nije uplašilo prodavce, ali ni sprečilo kupce da uživaju u ovom danu.

Na prvi pogled, najveće gužve bile su kraj tezgi koje su nudile garderobu i stvari za kuću, ali se i pokraj mesta sa alatom mogla čuti vesela galama sugrađana. Raznovrsni slatki prozvodi i šareni baloni privukli su pažnju mališana, koji su uživali u šećernim lušama i čokoladnim krofnicama.

Više iz radoznalosti, nego iz neophodne potrebe za kupovinom, na vašar se u ranim prepodnevnim časovima zaputila i Dušanka L.

– Došla sam da vidim šta se nudi. Volim da posetim svaki vašar koji se održava u Kruševcu. Nisam planirala ništa da kupim, ali sam ipak kupila papuče i čarape. To čoveku uvek treba.

Poskupljenje se, kako komentarišu kupci, iz trgovina preselilo i na vašar, koji je nekada važio za mesto povoljne kupovine.

– Ranije sam na vašaru nalazila lepe polovne svari, ali su sada i njima dosta podigli cene. Nadam se da ću uspeti da pronađem neke zimske stvari po povoljnijoj ceni. Možda će ih strah od kiše naterati da spuste cene – kaže kroz osmeh sugrađanka I.M.

Slabija vašarska ponuda uslovljena je sve manjim brojem kupaca. Zbog visokih cena goriva, prodavcima iz obližnjih mesta se ne isplati da dolaze, pa se na ulici može primetiti sve veći broj praznih mesta predviđenih za postavljanje tezgi.

– Narod je sve siromašniji, pa se usteže da kupuje sitnice koje mu nisu neophodne. Pogađamo se i cenjkamo, ali ljudi više razgledaju nego što se kupuju. Nekada je celo ovo polje bilo u tezgama, a poslednjih godina je sve manje prodavaca koji dolaze sa strane – smatra ovdašnja prodavačica, koja svoju robu prodaje i na našoj pijaci.

Priliku da o “istom trošku” završi dva posla, iskoristio je penzioner Milutin R., koji je pored obilaska vašara svratio do obližnje kvantaške pijace.

– Supruga planira da za vikend pravi ajvar, pa mi je dala zadatak da kupim papriku. Pošto sam već došao na vašar, svratio sam i do ove pijace da vidim kakve su cene. Ponuda je velika, ima lepog voća i povrća za spremanje zimnice.

Ove godine izostali su tradicionalna šatorska atmosfera sa muzikom i mnoge animacije za decu.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top