Tradicija vašara u Srbiji

Postavljeno: 03.07.2023

U Velikoj Sali Narodnog muzeja u Kruševcu otvorena izložba fotografija i predmeta korišćenih na vašarima u Srbiji kroz istoriju
Prisutnim gostima dobrodošlicu je poželeo direktor Narodnog muzeja Marko Pantelić rekavši da je ovo jedna drugačija izložba, na prvi pogled možda nevažne teme, ali da kroz nju možemo mnogo saznati o našoj prošlosti i nama samima

Predstavljajući izložbu kao deo projekta Etnološke sekcije u kojem su učestvovala 24 etnologa iz Srbije, etnolog – kustos Narodnog muzeja Kruševac Jovana Stojković istakla je da je prethodnih godina prikupljan veoma dragocen materijal u vidu audio – vizuelne građe, koji se odnosi na fenomen vašara sa prostora čitave Srbije.

– Vašar je u prošlosti predstavljao veoma značajan društveni događaj, a kao tema etnološkog istraživanja javlja se 30-tih godina 20. veka. Od davnina predstavlja mesto susretanja i upoznavanja – istakla je Stojković.

Vašari (panađuri) organizovani su za velike crkvene praznike, pa se može reći da je verska funkcija njihova važna odrednica. Kada je reč o našem gradu organizovanje vašara ima viševekovnu tradiciju još iz doba kneza Lazara, kada su trgovci iz svih krajeva Srbije, Makedonije, Bugarske, Zete, Dubrovnika i Grčke donosili robu i novac. Prodavali su se najčešće so, vosak, loj, koža, vuna, tkanine, valjano sukno, nakit, kožni opasači, oprema za konje, oružja i oruđa za ratovanje, grnčarija….

Interesantno je reći da je 1839. doneta odluka da vašari u Kruševcu traju tri, ali je 1850. preinačena na pet dana. Najpoznatiji vašar iz tog perioda bio je „Vidovdanski marveni panađur“ održavan na prostoru Prnjavora, poznatog kao Vašarište.

U Kruševcu se danas vašari održavaju četiri puta godišnje: 7. aprila (Blagovesti), 24. juna (Sveti apostoli Vartolomej i Varnava), 2. avgusta (Sveti Ilija) i 21. septembra (Mala Gospojina).

Na izložbi „Tradicija vašara u Srbiji“ su predstavljene reprodukovane fotografije, upotrebni predmeti, pisana i audio- vizuelna građa iz fondova muzeja, istorijskih arhiva Srbije i privatnih kolekcija, a biće otvorena do kraja jula.

Organizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ognjen Milićević

 

Ostale vesti

back-to-top