Meštani paraćinskih sela protiv kamenoloma, “Kruševacput” čeka odgovor inspekcije

Postavljeno: 14.04.2021

Preduzeće “Kruševacput”, koje za potrebe svog poslovanja otvara kamenolom na lokaciji “Lešje” na padinama planine Baba, na području opštine Paraćin, čeka odgovor nadležne inspekcije na žalbu koju je podnelo, nakon što mu je privremeno stavljena zabrana za obavljanje delatnosti. Da se protive eksploataciji kamena na toj lokaciji javnosti su nedavno ukazali meštani četiri paraćinska sela, koji su se okupili na budućem kamonolomu tvrdeći da će on ugroziti životnu sredinu i zahtevajući da se radovi obustave. U “Kruševacputu” napominju da imaju potrebna rešenja Ministarstva, da je urađen Plan detaljne regulacije koji definiše pristupnu javnu putnu infrastrukturu te da se čeka da Opština Paraćin objavi poziv za Rani javni uvid u taj dokument

Meštani četiri paraćinska sela okupili su se u nedelju, 11. aprila, želeći da, kako su naveli, ukažu da se na padinama planine Baba otvara treći kamenolom te da će to ugroziti životnu sredinu. Tvrde i da zbog toga tlo podrhtava, bunari presušuju te da je kamena prašina često u vazduhu.

Inženjer Dragan Ristić, aktivista organizacije „Odbranimo planinu Baba, Planu i Lešje“ medijima je kazao da su žitelji tog kraja, kada su pre godinu i po saznali da će se praviti još jedan, treći rudnik na Babi te da će biti deset puta veći po kapacitetu od postojećih kamenoloma, shvatili da će to ugroziti selo, vodotokove i mikroklimu. To je bio razlog da organizuju zbor u Plani i Lešju kada su se i izjasnili protiv otvaranja novog rudnika.

Meštani su u nedelju poručili da će se svakog dana okupljati i radikalizovati protest ukoliko se radovi potpuno ne obustave, apelujući na državu da spreči devastaciju životne sredine na planini Baba, na kojoj, prema njihovim navodima, živi dve hiljade porodica.

Tehnička direktorka “Kruševacputa” Vesna Lazarević za naš portal potvrđuje da je rešenjem Ministarstva životne sredine, donetim 16. marta, stavljena zabrana na obavljanje delatnosti do ispunjenja uslova i mera iz odluke o davanju saglasnosti na Studiju, ali da se preduzeće na to žalilo i da čeka drugostepenu odluku.

– Naveli smo da je takvo rešenje neosnovano jer nismo počeli da radimo eksploataciju da bi bio potreban monitoring. Kada sve to počnemo tada će biti potrebno sprovođenje mera, merenje gasa, zalivanje vodom, merenje buke i svega ostalog – kazala je ona.

Lazarevićka je podsetila da “Kruševacput” ima saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije krečnjaka kao tehničko – građevinskog kamena na površinskom kopu na lokaciji „Lešje“. Takođe, kako je dodala, rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike od 4. oktobra 2019. godine odobreno je izvođenje geoloških istraživanja, a zatim je rešenjem istog Ministarstva odobrena eksploatacija krečnjaka na tom kopu sa rokom važenja rešenja od 12 godina. Urađen je, kako je navela, Plan detaljne regulacije koji definiše pristupnu javnu putnu infrastrukturu, koji je u fazi Ranog javnog uvida, za koji poziv treba da objavi Skupština opštine Paraćin.

– Kako je u opštini Paraćin prošle godine došlo do promene strukture vlasti, postavljanjem novog rukovodstva opštine nastavile su se već započete aktivnosti oko otvaranja novog kamenoloma i čekalo se na usvajanje odluke o izradi PDR-a koja je donesena na Skupštini održanoj krajem decembra 2020. godine. Upravo tada su građani počeli da negoduju zbog otvaranja novog kamenoloma, a imali su prilike i prethodne dve godine da to učine – kazala je Lazarevićka.

Uverena je da, uz dobar monitoring i poštovanje načela zaštite životne sredine, može postojati suživot svih.

– Primer za to je eksploatacija kamena na državnom, magistralnom putu u Jelen Dolu, koji se nalazi u Ovčarsko Kablarskoj klisuri sa velikim brojem manastira i koji je u funkciji još od pre Drugog svetskog rata – navela je ona.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top