Planinarski marš u čast čika Belog

Postavljeno: 11.04.2024

Planinarsko sportski klub „Jastrebac“ iz Kruševca organizuje veliku planinarsku manifestaciju, drugi memorijal u čast doajena kluba – Milorada Stankovića, legendarnog čika Belog,  13. aprila duž staza Velikog Jastrepca. Pozivaju se svi ljubitelji prirode i planinarenja da se pridruže ovoj akciji, a detaljni plan akcije uključuje različite staze prilagođene nivoima kondicije pojedinca. Očekuje se veliki odziv planinara i građana, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u prostorijama kluba.

U planu akcije, predviđen je prijem i okupljanje učesnika od 8 do do 8 i 30, uz prigodno posluženje i kafu. Nakon toga, sledi pozdravna reč domaćina i osvrt na lik i delo Milorada Stankovića Belog, uz izložbu knjiga autora koje će biti dostupne po prigodnoj ceni.

Najava same akcije planirana je od 8 i 45 do 9 časova, nakon čega će učesnici imati mogućnost da izaberu između tri staze različite težine: laka, srednja i teška. Staze će voditi iskusni vodiči, a nakon povratka u dom, sledi osveženje i okrepljenje.

 

Organizatori će u zavisnosti od broja prijavljenih učesnika iz Kruševca obezbediti prevoz autobusom „Jugoprevoz Kruševac“. Na akciji mogu učestvovati članovi OPO, građani, đaci i omladina sa teritorije Rasinskog okruga, uz obavezan pratnju nastavnika ili roditelja za maloletne učesnike.

Obavezna oprema uključuje neklizajuće cipele, vodu, presvlaku, hranu, mobilni telefon, zaštitu od sunca i štapove. Kretanje van kolone i mimo staze je strogo zabranjeno, a svi učesnici su dužni da se pridržavaju Pravilnika o bezbednom izvođenju akcija u planini.

Svako polazi na svoju odgovornost i obavezna je prijava organizatoru i vodičima. Detaljnije informacije dostupne su u prostorijama kluba. Svi ljubitelji prirode i Jastrepca su dobrodošli da se pridruže ovoj značajnoj manifestaciji i oda počast čika-Belom.

Legendarni srpski planinar Milorad Beli Stanković rođen je u Kruševcu 1931. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a potom i Pravni fakultet u Beogradu. Završio je i postdiplomske studije iz oblasti krivičnog prava. Ceo radni vek proveo je radeći kao sudija Opštinskog i Okružnog suda u Ražnju i Kruševcu.

Ali, istovremeno je dobar deo svog života proveo hodajući po planinama, najviše po Jastrepcu gde je markirao ceo planinski masiv, obeleživši najmanje 150 kilometara staza i na 830 metara nadmorske visine sagradio čuvenu Belijevu kolibu, uvek na raspolaganju svim ljubiteljima planinskih visina. Jednom kada je Jastrebac upoznao i zavoleo, ostala je to ljubav za sva vremena. Napisao je deset knjiga i autor je planinarskih vodiča “Kamena Gora” i “Stazama velikog Jastrepca”. U potonjem je zapisao:

„Prvi put sam se našao na Jastrepcu slučajno, krenuo nekom stazom uzbrdo, da se prošetam. Ubrzo sam poželeo da saznam kuda vodi ta staza. Ali, Jastrebac je vrlo razuđen i šumovit, pa nisam mogao ništa da vidim. Dugo sam hodam i stigao ‘nigde’, ali sa čvrstim htenjem da ponovo dođem kada budem imao više vremena. I došao sam, ali sada nisam mogao da nađem ni tu stazu kojom sam šetao. Sve mi je bilo nepoznato, pa sam čvrsto odlučio da upoznam Jastrebac. Zadatak sam shvatio ozbiljno. Nabavio sam topografsku kartu i krenuo u istraživanje…”

I tako je krenula njegova velika avantura upoznavanja sa “najšumovitijom planinom Balkana”, najpre sopstvenog, a zatim i svih onih koji su svoj radoznali duh uspeli na visine Jastrepca. Stanković je jedan od osnivača kruševačkog Planinarsko-sportskog kluba Jastrebac, u čijem je radu učestvovao i u poznim godinama života, i inicijator izgradnje Planinarskog doma na Jastrepcu.

Milorad Beli Stanković je ispenjao većinu planinskih vrhova na teritoriji nekadašnje Jugoslavije i Balkana. Bio je organizator velikih planinarskih skupova i sletova i jedan je od prvih planinarskih vodiča u Srbiji. Svoje planinarsko znanje preneo je na brojne generacije.

Stanković je i nosilac brojnih priznanja, među kojima i povelje Planinarskog saveza Srbije. Većina planinara smatrali su da je legenda planinarskog sporta i pokreta.

M.J.

 

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top