Prvi Jastrebački marš za “Zmajlišane”

Postavljeno: 02.10.2020

Najmlađi članovi Planinarsko sportskog klub “Jastrebac”, prvi put će moći da učestvuju na “Zmajlišanskom maršu”. Sekcija “Zmajlišani” osnovana je u okviru Kluba pre dve godine i osmišljena tako da se deca od malih nogu pripremaju za planinarenje. Predviđena je za uzrast od 4 do 11 godina

Zmajišanski marš” se prvi put organizuje baš kada obeležavamo 59. godina od našeg tradicionalnog “Jastrebačkog marša”. Nadam se da će i “Zmajlišanski marš” jednog dana da doživi ovu istoriju. Osmislili smo poseban marš za decu, kako bismo ih stavili u fokus i kako bi deca u ambijentu kod planinarskog doma mogla da imaju na raspolaganju svu našu ljubaznost i gostoprimstvo. Zapravo oni su već mali domaćini u našem domu, vrlo su aktivni i na razne načine učestvuju u radu kluba i mi smo prezadovoljni što imamo takav podmladak- kaže Evica Jeremić, potpredsednica Kluba.

Kruševac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji u okviru planinarskog kluba ima program za decu. Potreba je nastala jer je mnogo mladih bračnih parova sa decom planinarenje prepoznalo kao zajedničku i zdravu aktivnost. 

Mladim Kruševljanima će se pridružiti njihovi drugari iz Beograda i Kragujevca, članovi klubova “Kraguj” i “Klinci planinci”.

-Nije prvi put da nam oni dolaze u goste, idemo u uzajamne posete. Istovremeno su formirane grupe u svim klubovima, i mi zajedno gledamo kako rastu u velike planinare – objašnjava ona.

Načelnik Kluba, Branimir Šoškić, posvećeno radi sa “Zmajlišanima” po ozbiljnom programu Planinarskog saveza Srbije. Ideja je da se deci ponudi što više aktivnosti iz planinarskog sveta kao što su alpinizam, planinsko trčanje, speleologija, treking i planinska orjentacija. Na aktivnostima je potrebno prisustvo roditelja.

-Važno nam je prisustvo roditelja. Oni moraju da vide kao se organizujemo na tim akcijama, da steknu poverenje u nas i procene koliko im se to dopada. Sa druge strane deca će biti opuštenija u njihovom prisustvu. Naši vodiči imaju puno strpljenja, važno nam je da se dete u prirodi lepo oseća i da poželi ponovo da dođe – navodi on.

“Zmajlišanski marš” se održava u subotu 3.10. , okupljanje je u 9 sati ispred Planinarskog doma na Jastrepcu.  Deca će biti podeljena u grupe i uz nadozor vodiča hodati do Sokolovog kamena, a oni napredniji i do Bele stene. U povratku ih čeka ručak, kao i igre i takmičenja na livadi ispred Doma.

Planinarenje kao izborni predmet

Planinarski savez Srbije organizovao je u septembru prvu edukaciju za nastavnike osnovnih škola koje su uvele planinarenje kao izborni predmet. Edukacija je održana na Jastrepcu, Planinarsko sportski klub „Jastrebac“ ugostio je nastavnike iz Leskovca, Lazarevca i Kragujevca, a članovi kluba bili su jedni od edukatora.
 -Bilo nam je važno da ih pripremimo da imaju predznanja da mogu da organizuju decu nezavisno od klubova i da ih na adekvatan način pripreme da uđu u Klub, ako misle da se bave planinarenjem. Važno je što imamo  podmladak, ali je još važnije da imamo i ljude koji će njima pravilno da se bave – ističe Jeremićka.
Zmajlišanski marš

Poštovani zmajlišani Izađite vani! Zmaj nas zove, Da ispuni snove. Idemo na marš, Nećemo na Mars…

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top