U Okrugu za dan 110 novoobolelih, puni se Kovid bolnica!

Postavljeno: 01.09.2021

U protekla 24 sata u Rasinskom okrugu korona virus potvrđen je kod 110 ljudi, a najviše novoobolelih je iz Kruševca. Dnevno se u Kovid ambulanti obavi oko 250 pregleda, od kojih je polovina prvih. U Kovid bolnici gde je trenutno na lečenju 320 lica kažu da dnevno imaju 40-tak prijema, te da sa tim tempom prijema mesta za nove pacijente ima za još samo nekoliko dana

U kruševačkoj Kovid bolnici, prema rečima direktora, dr Vladana Cvetanovića, dnevno je 40-tak prijema.

– Danas u 12 časova smo imali 320 pacijenata, sada ih je sigurno više. Ovim tempom prijema imamo mesta za još nekoliko dana – kaže za KrusevacGrad dr Cvetanović.

Podseća da ta bolnica ima 500 postelja u intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi, a da je tokom prethodnog talasa imala najviše 390 hospitalizovanih istovremeno. U skladu sa brojem pacijenata, dodaje, na ispomoć dolaze specijalisti iz svih gradova u okruženju.Najviše hospitalizovanih ima više od 50 godina, a medju njima ima i vakcinisanih.

Istovremeno, u Kovid ambulanti u Kruševcu dnevno se obavi oko 250 pregleda, skoro duplo više u odnosu na pre dve nedelje. Od ukupnog broja pregleda oko 50 odsto je prvih, a polovina od tih pacijenata pozitivna je na korona virus.

Prema rečima dr Sandre Vesić Veškovac, odgovorne lekarke u Kovid ambulanti, među obolelima koji se javljaju još uvek dominira mlađa populacija, sa uglavnom blažom ili srednje teškom kliničkom slikom, dok tešku klničku sliku većinom imaju starija lica i osobe sa kompromitovanim imunitetom. Iz te ambulante dnevno se u Kovid bolnicu pošalje od pet do deset pacijenata, dvostruko više u odnosu na samo pre nedelju dana.

Inače, za samo jedan dan virus korona potvrđen je kod 59 lica iz Kruševca, kod 21 iz Aleksandrovca, po 13 novoobolelih je u Varvarinu i Trsteniku, dok je u Ćićevcu potvrđen jedan novi slučaj zaražavanja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od početka epidemije korona virus potvrđen je kod 22.779 lica, najviše iz Kruševca, gde je virusom do sada zaraženo 12.015 ljudi, a najmanje iz Brusa, sa ukupno do danas 919 obolelih.

Bitku sa virusom u Okrugu izgubila su 532 lica, a izlečenim do sada smatra se 20.973.

U Kruševcu je prvu dozu vakcine do sada primilo 48.115 lica, a treću skoro 4.000 građana.

J.B. -D.P.

Ostale vesti

back-to-top