Uz stručnu pomoć „odgajanje“ ideja u  Start ap centru 

Postavljeno: 16.12.2019

Tridesetak mladih iz Rasinskog okruga u Regionalnom inovacionom start ap centru u Kruševcu, koji se nalazi u ovdašnjem Biznis inkubatoru, od septembra razvija svoje inovativne poslovne ideje. Tokom šestomesečnog perioda oni u Centru dobijaju besplatne obuke o pokretanju biznisa, osnivanju preduzeća kao i mentorsku podršku za oblikovanje svojih ideja i njihovo pretakanje u konretni posao

Startap nije bilo koja novoosnovana firma, to može da bude i tim ljudi koji još nisu registrovali preduzeće, ali koji prave inovaciju u bilo kojoj oblasti. Veoma je teško napraviti startapove, oni obično izlaze sa Univerziteta gde  mladi sa profesorima i mentorima na fakultetu razvijaju svoju ideju  – objašnjava Dragana Bogdanović, direktorka ovdašnjeg Biznis inkubatora i Regionalnog inovacionog start ap centra.

Da bi ideja rada Centra na pravi način bila sprovedena u Rasinskom okrugu uspostavljena je saradnja sa Visokom tehničko – tehnološkom školom na kojoj postoji IT smer, a o radu Centra su obaveštene sve visoke škole u Okrugu kao i đaci završne godine srednjih škola.

Najviše smo se fokusirali na IT oblast, ovde imamo grupu mladih koji su registrovali firmu, njih sedam, osam, radi na blok čejn tehnologijama, što je novina u svetu. Naš cilj je da pravimo buduće firme iz različitih oblasti. Kroz saradnju sa visokim i srednjim školama  formirali smo grupu od tridesetak mladih koji bi želeli da se oprobaju u privatnom sektoru. Neki imaju ideju šta bi radili, a neki nemaju, ali pohađaju naš šestomesečni program – navodi Bogdanovićka.

Osim osnovnih obuka i radionica o preduzetništvu sa polaznicima se radi na razvoju njihovih ideja, a predavanja im drže predavači iz različitih oblasti. Plan je da u februaru, kada se završi šestomesečni program, polaznici konkurišu za sredstva za samozapošljavanje, a imaće prioritet kod subvencija koje daje Grad jer je otvorena posebna budžetska linija sa mlade iz Start ap centra. 

Centar je zvanično otvoren u septembru, a za njegovu izgradnju i opremanje Vlada Srbije je izdvojila 42 miliona dinara. 

J.B. 

Nagrada za direktorku Biznis inkubatora

Dragana Bogdanović, direktorka kruševačkog Biznis inkubatora dobila je nagradu „Najaktivniji i najinspirativniji menadžer u Srbiji“. Reč je o priznanju koje joj je dodeljeno na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Ministarstva privrede, Ministarstva finansija i Evropske unije, a kroz projekat EUBID. 

– Nagrada nas dodatno obavezuje da nastavimo da radimo još bolje u pružanju podrške startapovima i stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj preduzeća – kazala je Dragana Bogdanović.  Inače, u konkurenciji su bile sve organizacije civilnog i javnog sektora koje se bave podrškom razvoju mladih preduzeća, startapova i pojedinaca, budućih privrednika.

Ostale vesti

back-to-top