U sinoćnjem nevremenu poplavljena dvorišta i prizemlja kuća u više gradskih naselja

Postavljeno: 17.06.2020

Sinoćne padavine na području Kruševca donele su prave male rečne bujice na ulicama, a voda je ulazila i u dvorišta, pa i prizemlja kuća. Grad je na kratko ostao i bez struje zbog udara groma. Republički Hidrometeorološki zavod proglasio je žuti alarm i za područje Rasinskog okruga. I tokom ovog popodneva moguća je pojava grmljavine sa velikom količinom padavina

Obilne kišne padavine juče popodne u Kruševcu i u naseljima Dedina, Modrica, Makrešane i Kapidžija, dovele su do izlivanja kanala i slivanja velike količine vode sa brda, te plavljenja dvorišta i podrumskih prostora stambenih objekata. I u selima Sušica, Crkvina, Pozlata, Padež, Tekije i Šanac, došlo je do naplavina zbog zatrpanih putnih jaraka. 

Usled udara groma na dalekovodu došlo je do ispadanja trafo stanice kod autobuske stanice Kruševac, zbog čega je oko 20 hiljada potrošača na kratko ostalo bez struje. 

Ekipe gradskog Vodovoda su tokom nevremena imale više od 50 intervencija, a prema izveštaju ovog preduzeća putevi zahvaćeni sinoćnim bujicama sada su prohodni.

Dan ranije, jako nevreme zadesilo je susedni Trstenik, oštetilo saobraćajnice i poplavilo dvorišta i prizemlja kuća. Najviše štete donelo je trsteničkom naselju Pejovac gde je bujica nosila parkirane automobile i navukla ih jedan na drugi,  voda sa peskom i muljem ušla je i u kuće, a u nižim predelima izlila se i kanalizacija. Oštećeni su i putevi, a na delu teritorije koja je pogođena nevremenom proglašena je vanredna situacija.

Prema podacima Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu, tokom protekla 24 časa, vatrogasno-spasilačke jedinice imale su 25 intervencija crpljenja vode iz podrumskih prostorija i stambenih objekata u opštini Trstenik i na tertoriji grada Kruševca, te jednu tehničku iintervenciju uklanjanja palog drveta sa kolovoza u Kruševcu. Na ovim intervencijama angažovano je 96 vatrogasaca-spasilaca sa 34 vatrogasna vozila i 25 vatrogasnih pumpi.

Na crpljenju vode iz podrumskih i stambenih objekata, angažovani su i pripadnici Vojske. Dejstvovao je i Radarski centar Kruševac koji je sa četri lanserske stanice, ispalio četri rakete  u potezu Šanac – Maskare. Štete nije bilo.

Prema podacima Republičkog hidremeorološkog zavoda na području Rasinskog okruga i ovog poslepodneva i uveče biće nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, a očekuje se i veća količina padavina za kratak vremenski period koja može doneti i 20 litara kiše po kvadratnom metru za samo 3 časa.

Zbog toga je za ovo područje, ali i za područje čitave Srbije proglašen žuti meteo alarm koji ukazuje na to da su prognozirane opasne vremenske prilike koje mogu biti trakvog intenziteta da prouzrokuju materijalnu štetu i predstavljaju opasnost po ljude i životinje. 

Meteorolozi prognoziraju da će do petka u Srbiji biti promenljivo sa pljuskovima i grmljavinom, lokalno i obilnim padavinama (od 20 do 40 mm za kratak vremenski period, ponegde i značajno više) i kratkotrajnim udarima vetara, ponegde i sa gradom.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top