Uz sredstva iz oportuniteta do boljih usluga za stare

Postavljeno: 17.06.2020

U kruševačkom Gerontološkom centru uskoro bi trebalo da počne da se koristi sala za fizikalnu terapiju, opremljena sredstvima iz oportuniteta, koja već nekoliko godina za različlite projekte od javnog interesa opredeljuje Ministarstvo pravde

– Iz sredstava oportuniteta smo na konkursu 2019. godine dobili 2,7 miliona dinara za nabavku aparata za fizikalnu terapiju. To je veoma važan deo terapije za naše korisnike, olakšaće im boravak ovde. Salu sada stavljamo u fukciju, omela nas je situacija sa korona virusom jer je kontakt korisnika i osoblja bio ograničen – kazala je direktorka Gerontološkog centra Jelena Mijailović podsetivši da je ta ustanova sredstvima iz oportuniteta prethodne godine nabavila vozilo za službu dnevnih usluga. 

U tom centru, napomenula je ona, od 29. aprila nema korisnika ni zaposlenih sa temperatrom ili pozitivnim nalazom na korona virus. 

Ustanovu je danas obišao državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić promovišući nove projekate koje je to ministarstvo podržalo sredstvima iz oportuniteta. 

– Vlada Srbije je na prošloj sednici donela rešenje o oportunitetu i ove godine je 500 miliona dinara dato za različite projekte. Tek kada dodjete u jedan ovakav Gerontološki centar shvatite koliko su ta sredstva bitna. Godišnje delimo izmedju 500 i 600 miliona dinara za različite projekte, a ove godne je bilo 130 projekata od javnog interesa. Sredstva su najviše opredeljena za zdravstvo – 236 miliona, za prosvetu – 162 miliona, za socijalnu zaštitu 41 milion , za kulturu 31 miliona, te za ostale projekte oko 27 miliona dinara – rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. 

Podsetio je da je Kruševac tokom prethodnih godna imao veoma dobre projekte te da je od 2016. godine dobio ukupno više od 40 miliona dinara.

Gradonačelnica Jasmina Palurović je napomenula da je ove godine Kruševac iz tih sredstava dobio ukupno oko 4 miliona dinara, te da se sprovode projekti u “Nati Veljković”, Gimnaziji, Ekonomskoj školi te osnovnoj školi u Čitluku. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top