+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » USPRS podseća na dogovor –  radni odnos prosvetarima koji već rade 

USPRS podseća na dogovor –  radni odnos prosvetarima koji već rade 

Predstavnici kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika podsećaju da prosvetari već deceniju čekaju na uvođenje platnih razreda. Takođe, od države traže da ispoštuje dogovor koji je sa sindikatom postigla početkom godine i na konkursima koji su u toku u stalni radni odnos primi ljude koji godinama rade na određeno. 

– Konačno je vreme da prosveta dođe na prvo mesto, uvek je u predizbornoj kampanji ona prva na rečima, ali ne posle i na delima. Već 10 godina čekamo platne razrede koji su najpre najavljeni za 2015. godinu, kada smo potpisali sporazum sa Vladom i kao odgovorni ljudi, koji uče decu odgovornosti, čekali smo to. U međuvremenu smo štrajkovali, upozoravali, postojale su najave da će se to desititi 2018 godne, da bi se ti platni razredni ponovo odložili za možda 2021. godinu ili ko zna koju – rekao je novinarima član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i predsednik kruševačke Unije Dobrivoje Marjanović. 

USPSR, takođe, insistira da se ispoštuje dogovor u vezi sa konkursima za prijem prosvetnih radnika u stalni radni odnos.  

– Bez obzira što smo dogovorili sa Vladom da na ta mesta konkurišu radnici koji godinama rade na određeno, na zamenama, koji zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da budu primljeni u stalni radni odnos, da oni imaju prednost, sada imamo informaciju da postoje pritisci da to budu neki drugi, novi ljudi. Mi to nećemo dozvoliti. Poštovaćemo dogovor koji smo napravili, nadamo se da će inspekcije reagovati ovim povodom – rekao je Marjanović.

Objasnio je da reč pre svega o ljudima koji su u prosveti zaposleni pre 2015. godine, a potom u fazama i onima koji su zaposleni do kraja 2017. godine na određeno. 

– Za sada o pomenutim pritiscima imamo preliminarne informacije, konkursi su u toku, jer su bili zaustavljeni tokom pandemije. Ne bih da prejudiciram, ali je indikativno da se to dešava u celoj Srbiji gde je aktuelno više od 10 hiljada konkursa, i država i ministarstvo moraju da ispoštuju dogovor do kraja – napomenuo je Marjanović. 

Govoreći o nastavi na daljinu on je kazao da su profesori, deca i roditelji, pre svega, uspeli da „izguraju školsku godinu“ te da se nada da neće biti potrebe da se onlajn nastava ponovo sprovodi od septembra.

– Puna su usta ljudima u ministarstvu da je ta nastava uspela, a uspela je zahvaljujući nastavnicima, roditeljima i deci, svi oni su koristili svoje resurse, laptove, računare, telefone, plaćali svoj internet da bi izgurali ovu školsku godinu – napomenuo je on.

Predstavnici USPRS-a govorili su i o problemima koji u srednjim školama nastaju zbog sve manje djaka navodeći da bi ministarstvo u tim situacijama za mišljenje o ukidanju pojedinih odeljenja trebalo da pita škole, profesore, roditelje i đake, a ne da donosi odluke koje nakon protesta sindikata, zaposlenih i građana, preinačuje. 

J.B.

Predstavnici kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika podsećaju da prosvetari već deceniju čekaju na uvođenje platnih razreda. Takođe, od države traže da ispoštuje dogovor koji je sa sindikatom postigla početkom godine i na konkursima koji su u toku u stalni radni odnos primi ljude koji godinama rade na određeno.  - Konačno je vreme da prosveta dođe na prvo mesto, uvek je u predizbornoj kampanji ona prva na rečima, ali ne posle i na delima. Već 10 godina čekamo platne razrede koji su najpre najavljeni za 2015. godinu, kada smo potpisali sporazum sa Vladom i kao odgovorni ljudi, koji uče decu odgovornosti,…

Review Overview

Rejting korisnika 4.8 ( 3 glasova)
x

Proveri i

Lubenice u oktobru?

Iako je sezona lubenica i dinja krajem septembra završila misiju, Kruševljani još mogu da uživaju u ovim slatkim plodovima. Za ...

Kolo doniralo namirnice manastiru Sveta Petka

Pola tone osnovnih životnih namirnica, koje je Kolo srpskih sestara Kruševac prikupilo u akciji sprovedenoj u saradnji sa Bankom hrane, ...

Anketa: Kako ćete proslaviti slavu u doba korone?

Sezona slava je počela, a one će se slaviti u specifičnim okolnostima usled epidemije korona virusa. Krizni štab apeluje na ...

Havarija na vodovodnoj mreži u blizini Nove pijace – nekoliko ulica bez vode

Kvar koji se večeras dogodio na vodovodnoj mreži u ulici Dragomira Gajića, bez vode je ostavio stanovnike ove, ali i ...

Đaci presuju otpad, uče da čuvaju planetu

Za učenike trećeg razreda OŠ “Dragomir Marković”, u okviru projekta “Ne ljuti planetu”, organizovano je pet radionica o klimatskim promenama, ...