U Okrugu blagi pad novoobolelih – nadležni apeluju: Nema opuštanja

Postavljeno: 04.11.2021

U prethodnoj nedelji broj novoobolelih od korona virusa u blagom je padu, u Rasinskom okrugu zabeležno 1262 slučaja zaraze. Zavod za javno zdravlje Kruševac upozorava, međutim, da ne sme biti opuštanja, jer su slični trendovi beleženi i prošlog puta, nakon čega je stvar izmakla kontroli

 -Već nedelju dana na dnevnom nivou beleži se oko 150 slučajeva zaraze, tako je i u prvim danima ove nedelje. To nam daje neku nadu da će možda da bude bolje. Međutim ništa nije izvesno, jer je i pre pet nedelja zabeležena identična situacija nakon čega je usledio porast novoobolelihkaže za KruševacGrad epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje, Predrag Pavlović.

-Sa uvođenjem kovid propusnica došlo je i do malog pomaka i povećanja broja vakcinisanih, međutim  ne u nekoj značajnijoj meri da bismo bili zadovoljni – dodaje on.

Na nivou Rasinskog okruga prvom dozom vakcinisano je 47 odsto punoletnih građana, drugom – 44 odsto. Procenat vakcinisanih je najveći u Kruševcu 52, a najniži procenat ima Varvarin, 32. Trećom, takozvanom „buster“ dozom vakcinisano je 16,6 odsto građana na novou Okruga, odnosno nešto manje od 19 odsto na nivou Kruševca.

-Kada se govori o vakcinaciji postoji jedan problem zato što se procenat izvodi na osnovu punoletnih građana. Kada bi se u obzir uzelo celokupno stanovništvo taj procenat bi bio znatno manji. Deca i te kako mogu da prenose virus, naročito sada kada među školarcima imamo veliki broj novoobolelih – objašnjava Pavlović.

Opasnost od ponovnog skoka novoobolelih, naglašava naš sagovornik i dalje postoji, ali blagi optimizam pružaju brojevi koji su već nedeljama u padu.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top