Povećava se broj pacijenata u Kovid bolnici

Postavljeno: 01.02.2023

Hospitalizovani pacijenti u kruševačkoj Kovid bolnici iz različitih su delova Srbije i većinom su to starija lica sa komorbiditetima. Trenutno je na lečenju u toj zdravstevnoj ustanovi 80 pacijenata, sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom. Na respiratoru je jedan pacijent

Profesor doktor Boris Đinđić, rukovodilac Kovid bolnice Kruševac, kaže da su pacijenti smešteni u ovoj bolnici već pri dolasku bili u relativno lošem opštem stanju.

-Više je starijih lica, ima i mlađih ljudi, a svi oni su pre dolaska ovde ili bili ili je trebalo da budu hospitalizovani u svojim matičnim zdravstvenim ustanovama zbog primarne ili više pridruženih bolesti, ali su nakon pozitivnog testa, prebačeni u Kovid bolnicu- kaže on, uz napomenu da takvi pacijenti zahtevaju jedan multidisciplinari pristup, uz stalni nadzor interniste, infektologa, pulmologa, te hirurga i urologa.

Doktor Đinđić napominje da kod starijih lica sa komorbiditetima tok infekcije nije lagan i lako predvidiv, da su prisutne i teže upale pluća koje su karakteristične za kovid, te da se u određenom broju slučajeva u toj starosnoj strukturi, bolest završava i letalnim ishodom.

Ističe da su porast hospitalizovanih pacijenata, kao i povećan broj prvih pregleda u kovid ambulanti, pokazatelj da se virus širi brže nego pre mesec dana, te da bi se trebalo pridržavati svih propisanih preventivnih mera zaštite.

Inače, u prethodna dva dana u Kovid ambulati koja se takođe nalazi u Parunovcu, obavljeno je više od 180 pregleda, od čega 170 prvih.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top