Stiže vakcina protiv sezonskog gripa

Postavljeno: 29.09.2022

Do kraja nedelje u kruševački Zavod za javno zdravlje trebalo bi da stigne vakcina protiv sezonskog gripa. Za Rasinski okrug opredeljeno je 13.650 doza, a imunizacija će se sprovoditi na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja

Prema rečima epidemiološkinje Mirjane Avramović, Kruševac će dobiti 6.000 doza, Trstenik 2.500, Aleksandrovac 1.600, Varvarin 1.400, Brus 1.000 a Ćićevac 500 doza vakcine. Za potrebe Zavoda za javno zdravlje, Gerontološkog centra i Bolnice opredeljeno je 650 doza.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini protiv gripa koja pored tipa AH1N1 sadrži i tipove AH3N2 i dva tipa B virusa gripa.

Vakcinaciji pre svega podležu svi stariji od šest meseci sa hroničnim bolestima plućnog i kardiovaskularnog sistema, oni sa metaboličkim poremećajima kao što je dijabetes, bubrežna disfunkcija, hemoglobinopatija, potom lica sa hroničnim neurološkim poremećajima i malignim oboljenjima, lica sa imunosupresijom uključujući lica sa HIV-om, osobe sa funkcionalnom i anatomskom asplenijom, te osobe kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva ili organa.

Imunizacije se preporučuje i osobama preko 65 godina, kao i članovima porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine. Vakcinu bi trebalo da prime i osobe zaposlene u gerontološkim centrima, te odrasli i starija lica smeštena u socijalno zdravstevnim ustanovama, kao i zaposleni u tim ustanovama.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanje vakcine, tako da je treba primiti pre  nego što se detektuju prvi slučajevi sezonskog gripa.

Kako se navodi na sajtu Instituta Batut, vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv korona virusa ili sa vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku,  pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top