Korona ponovo hvata zalet

Postavljeno: 12.08.2022

Broj obolelih od korona virusa u Rasinskom okrugu sve je veći. Samo tokom protekle nedelje virus je potvrđen kod 810 lica, drastično više nego sedam nedelja pre toga, kada je registrovano svega 13 novozaraženih.

Prema rečima epidemiologa Predraga Pavlovića, direktora ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, u Srbiji pa i u našem Okrugu beleži se značajan porast novobolelih od korona virusa.

-Za razliku od prethodnog perioda kada je bilo dvoje, troje ili nijedan novooboleli, sada smo na nivou kao u drugoj polovini februara ove godine, kada je bilo dosta zaraženih – kaže on.

Doktor Pavlović navodi da u odnosu na pre sedam nedelja kada je za sedam dana korona potvrđena kod 13 ljudi, sada imamo čak 62 puta više zaraženih.

-Taj trend rasta će se nažalost nastaviti, jer mnogi naši sugrađani dolaze sa letovanja iz Grčke i Crne Gore gde je situacije trenutno gora nego kod nas. Bliži se i početak školske godine, što će takođe uticati na epidemiološku situaciju – dodaje on.

Još uvek je, kako kaže, dominatan omikron soj i to forma koja se još lakše prenosi.

-Klinička slika je blaža nego pre, što je i očekivano kada su mutacije u pitanju, ali se istovremeno virus i lakše prenosi. Većina pacijenata prođe bez posledica, u riziku su uglavnom starija lica sa pridruženim bolestima. Međutim, dešava se i sada da teže obole i mlađe, naizgled zdrave osobe i još uvek ima pacijenata koji su na respiratoru, tako da ne sme biti opuštanja – upozorava Pavlović.

Savet struke je da se maske obavezno nose u zatvorenom prostoru, posebno u klimatizovanim prostorijama.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top