Startuje karavan “Mali biznis u malom prstu” za preduzetnike i mikro privrednike

Postavljeno: 04.11.2021

U pet gradova, među kojima je i Kruševac, obezbeđena je ekspertska podrška za razvoj onlajn prodaje, bezgotovinskih plaćanja i pozicioniranja na Google mapama, kao i informacije o novom sistemu fiskalizacije

Preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kruševca i Valjeva koji žele da modernizuju poslovanje od sada imaju kome da se obrate za pomoć, jer u njihov grad stiže karavan podrške “Mali biznis u malom prstu”, saopštavaju iz NALED-a. Eksperti karavana biće im na raspolaganju za sva pitanja o onlajn trgovini, bezgotovinskom plaćanju, registraciji poslovanja na Google mapama i fiskalizaciji.

Kriza izazvana pandemijom Covid-19 uvela je privrednike u novu eru poslovanja i nametnula digitalizaciju kao top prioritet. Naši stručni konsultanti posetiće najmanje 500 preduzetnika i malih privrednika, a posetu je moguće organizovati sve do 31. januara. Uspostaviti onlajn prodaju, uvesti bezgotovinsko plaćanje ili mapirati se na Google mapama nije toliko komplikovano. Eksperti će našim najmanjim privrednicima objasniti sve korake i prednosti ovakvog poslovanja, ali i istaći sve zakonske obaveze koje u tom slučaju moraju poštovati – kaže Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Prema njenim rečima, procedura registracije preduzeća na Google mapama traje manje od deset minuta.

Aplikacije poput Google maps olakšavaju kupcima da pronađu sve potrebne informacije o datom preduzeću, uključujući radno vreme, kontakt i GPS lokaciju. Uz to, potrošači na ovaj način mogu da ostavljaju recenzije o proizvodima i uslugama i da pozitivnim ocenama uvećaju poverenje u njihov kvalitet. Očekujemo da na kraju kampanje najmanje polovina privrednika registruje poslovanje na Google mapama – dodaje Jovanović.

Preduzeća i preduzetnici iz pet gradova kojima je potrebna ova vrsta podrške posetu konsultanata mogu da zakažu putem i-mejl adrese [email protected].

Karavan “Mali biznis u malom prstu” deo je projekta “Mali biznis informator” koji organizuje NALED uz podršku Britanske ambasade i u partnerstvu s Kabinetom predsednice Srbije i ministarstvima privrede i finansija.

Pored karavana, u pripremi je i interaktivni portal “Mali biznis informator” koji će početi s radom od 1. januara sledeće godine. Na nacionalnom portalu www.preduzetnistvo.gov.rs privrednici će uskoro moći da pronađu podsajt www.informator.preduzetnistvo.gov.rs i na njemu sve informacije koje se tiču poslovanja – kada i kako plaćati poreze, da li postoje takse i naknade koje treba izmiriti, kako poslovati na internetu i drugo.

Ovo nisu jedine incijative koju je NALED pokrenuo u cilju unapređenja položaja malih, mikro i srednjih preduzeća i jačanja njihove konkurentnosti.  U saradnji sa Ministarstvom finansija, odnedavno se organizuju obuke za korišćenje sistema elektronskog fakturisanja, koje su namenjene privrednicima i javnom sektoru.

Ostale vesti

back-to-top