Trovanje dece u trsteničkom vrtiću?

Postavljeno: 11.12.2019

Oko 40-oro dece i nekoliko zaposlenih u Predškolskoj ustanovi “Biseri” u Trsteniku, zbog povraćanja i bolova u stomaku javilo se Službi hitne medicinske pomoći prošle noći.  Sedmoro dece hospitalizovanih u kruševačkoj Opštoj bolnici dobrog su opšteg stanja. U Zavodu za javno zdravlje kažu da je epidemiološki i sanitarni nadzor izvršen i da se rezultati očekuju za nekoliko dana

U trsteničkom Domu zdravlja navode da su  deca imala bolove u stomaku i povraćanje , da nisu imala povećanu telesnu temperaturu, da su  prve laboratorijske analize pokazale povećan broj leukocita i neutrofila, te da ne bi trebalo da je reč o salmoneli već o nekoj patogenoj klici.

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da je obavljen epidemiološki i sanitarni nadzor, te da se rezultati očekuju u narednih nekoliko dana.

Uzeti su uzorci namirnica koje su deca konzumirala, brisevi sa radnih površina i ruku zaposlenih. Istovremeno, naložene su pojačane higijenske mere u celom vrtiću, što je dalo rezultate u smislu da nema novih slučajeva – kaže Mirjana Avramović, epidemiološkinja u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje.

U kruševačkoj Bolnici kažu da su odmah po prijemu dece urađene sve potrebne analize, da je uključena adekvatna terapija, te da se deca koja su hospitalizovana, njih sedmoro, osećaju dobro .

U predškolskoj ustanovi “Biseri” u Trsteniku navode da su o novonastaloj situaciji obaveštene sve nadležne službe, te da za sada nemaju zvanične informacije o čemu je reč. Ističu i to da je hrana koju deca konzumiraju u vrtiću pod stalnom i strogom kontrolom, te da su se sa tegobama lekaru javljali i vaspitači koji nisu radili tog  dana kada se veći broj dece javio Službi hitne medicinske pomoći zbog povraćanja, bolova u stomaku, dehidracije i opšte slabosti.

Ostale vesti

back-to-top