Predstavljen literarni prvenac Nenada Kostića, roman „Orden svetog kneza Lazara“

Postavljeno: 11.12.2019

U prepunoj Beloj sali KCK Kruševljanin Nenad Kostić predstavio je svoj literarni prvenac – roman „Orden svetog kneza Lazara“ u izdanju Kulturnog centra Kruševac. O knjizi su govorili: urednica izdanja Jelena Protić Petronijević, recenzenti – istoričari Konstantin Dobrota, profesor u Gimnaziji i Darko Mihajlović, profesor u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Andrija Šošić iz Beograda, a knjigu je preporučio pesnik Momir Dragićević

Nenad Kostić je zaposlen u Zavodu za javno zdravlje Kruševac, a ovdašnjoj javnosti se predstavio svojim književnim prvencem, koji je lepo primljen u publici. 

– Roman sam pročitao u jednom dahu. Priča počinje od sahrane Kralja Aleksandra 1934. kada je Gering zapazio Orden svetog kneza Lazara, srpsko nacionalno blago, a koji su Nemci odneli iz Beograda 1941. godine. Roman je pun opisa interesantnih događaja koji (ne)imaju istorijsku pozadinu, ali i fikcija i mašte autora i za to ga treba pročitati – istakao je Konstantin Dobrota.

Andrija Šošić je upoznao brojne posetioce sa istorijatom ordena Svetog Kneza Lazara, čiji je prvi nosilac bio kralj Aleksandar Obrenović, a zatim kralj Petar Prvi Oslobodilac, pa njegov sin kralj Aleksandar Ujedinitelj i poslednji kralj Petar Drugi Karađorđević. Izneo je pretpostavku da su ordeni izgubljeni u dva svetska rata, posebno u Drugom, a otvaranje Titovog sefa 2013. nije rešilo ovu enigmu.

Darko Mihajlović je rekao da Orden svetog sneza Lazara, čiji je autor Mihailo Valtrović, predstavlja zajedničku nit dveju srpskih dinastija – Obrenovića i Karađorđevića. Autor romana prepliće brojne sudbine istaknutih istorijskih ličnosti od 1889. do 2012, a pored ostalih pominju se i grčki general Markos i Knez Pavle u Johanesburgu, jer se radnja događa u mnogim svetskim gradovima.

Jelena Protić Petronijević je istakla da je knjiga napisana jakim motivom da se rasvetli sudbina Ordena svetog kneza Lazara, da ima određenu umetničku vrednost i da autor zaslužuje pohvale i podršku za svoj istraživački rad i spisateljski poduhvat.

U programu je nastupio i hor OŠ „Vuk Karadžić“.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top