Specijalna bolnica „Merkur“u postkovid uslovima – novi promo paketi

Postavljeno: 17.02.2021

Specijalna bolnica „Merkur“ iz Vrnjačke Banje prošle godine se prvi put našla u novim profesionalnim izazovima. U aprilu, a zatim i u novembru, uključena je u režim Kovid bolnice i sa uspehom je odgovorila postavljenim zadacima resornog ministarstva. U tom cilju je uspešno sarađivala sa kolegama iz vrhunskih zdravstvenih ustanova u Beogradu, zatim u Kraljevu i sa drugim banjama u Srbiji. Sada se sa novim pogodnostima vraća nekovid pacijentima.

– Prvi nekovid pacijenti u ovoj godini stigli su 18. januara. Sada već imamo 336 bolesnika od kojih je 250 dijabetičara, a ostali su pacijenti za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. I dalje se maksimalno primenjuju sve protivepidemiološke mere. Samo jedan bračni par je vraćen kući, jer su im uočeni simptomi korona virusa. Poslednjih desetak dana svi se vakcinišemo. U prvom talasu dvadesetak medicinskih radnika primilo je Fajzerovu vakcinu, a zatim više od sto zaposlenih kinesku vakcinu, a u toku je i revakcinacija Fajzerom. Znatan broj se prijavio za rusku vakcinu i kompletan proces imunizacije biće završen za četiri nedelje – kaže dr Dejan Stanojević, direktor „Merkura.

Od 2008. godine „Merkur“ je nacionalni centar za lečenje dijabetesa. Dijabetičari imaju pravo na besplatno lečenje u trajanju od deset dana svake četvrte godine. Za tih dvanaest godina ovde je boravilo sto hiljada ljudi obolelih od dijabetesa, što je u proseku godišnje oko 7.500, ali je prošla kovid godina tu brojku prepolovila.

Procedura za dolazak dijabetes bolesnika je sada mnogo jednostavnija i brža. Pacijent može telefonom da se javi svom izabranom lekaru, da iskaže svoju želju i sa nalazom lekara u specijaliste u elektronskom kartonu u terminu manje od šest meseci u kojem je potvrđeno da je on na insulinskoj terapiji reši svoj boravak u Vrnjačkoj Banji.

U tom slučaju je njegov izabrani lekar na potezu, koji kroz elektronski sistem IZIS šalje zahtev komisiji Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a komisija poštom šalje rešenje pacijentu na kućnu adresu i on sa tim rešenjem može da dođe u „Merkur“ na lečenje.

Novina je da pacijent može i u privatnoj režiji da ode kod lekara specijaliste endokrinologa i interniste i da od njega dobije potvrdu da je na insulinskoj terapiji i da tu potvrdu dostavi svom biranom lekaru koji će sprovesti istu proceduru kao da je to u državnoj ustanovi. Isto će komisija poslati rešenje na kućnu adresu i pacijent sa njim dolazi u „Merkur“.

Za komercijalne goste „Merkur“ je ponudio sedam sezonskih paketa po promotivnim cenama, a kreirani su u cilju motivacije građana za odmorom i rekreacijom. Na početku godine obezbeđene su niže cene za 17 i 5 odsto popusta za rani buking. Paketi su podeljeni u dve grupe: nemedicinski i medicinski. Omogućeno je da se na jednom mestu izvrše sve laboratorijske analize i dijagnostički pregledi, zatim tretmani mineralnom vodom i lekovitim blatom i uživanje u svim velnes i spa sadržajima.

Medicinski paketi obuhvataju banjski program, program za dijabetičare, fizikalnu rehabilitaciju i tretman onih koji imaju probleme sa organima za varenje.

Posebno interesantan paket je brza dijagnostika, gde se za samo pet dana izvrši kompletan skrining zdravstvenog stanja, a paketi za program i uživanje su vrlo korisni i sadržajni. Treba istaći da je obezbeđen aktivan odmor i skijanje na Goču, jer radi skijaška staza. „Merkur“ sada nudi još jednu novinu, a to je banjski produženi oporavak pacijenata posle korona virusa, a raspolaže ukupnim kapacitetima i do 600 mesta.

O svim ovim programima intenzivno se radi na obaveštavanju svih pacijenata i potencijalnih korisnika, do sada je poslato više od 8.000 pisama na njihove mejlove i kućne adrese, a svakodnevno se komunicira preko kol centra u proseku sa stotinak ljudi.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top