Setva kukuruza pri kraju

Postavljeno: 04.05.2020

Na oko sedamdeset odsto planiranih površina u Rasinskom okrugu obavljena je setva kukuruza, a očekuje se da bi taj posao u našem Okrugu mogao da bude završen do 10. maja

Trenutne padavine su malo zaustavile setvu, ali je ona pri kraju, najveći deo planiranih površina je posejan. Kiša je dobrošla svim zasejanim površinama jer će omogućiti bolje nicanje, dalji porast i uspešnu primenu herbicida – kaže stručna savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

Očekuje da će setva biti završena do 10. maja, a razlog za to što ona do sada nije obavljena, iako su vremenski uslovi bili veoma povoljni je to što mnogi poljoprivrednici nemaju svoju mehanizaciju te čekaju da dodju na red. 

U Rasinskom okrugu kukuruz bi trebalo da bude zasejan na 40 hiljada hektara.

Sadašnje padavine odgovaraju i svim zasejanim strnim žitima, pšenici, ječmu, jer su došle posle sušnog i toplog perioda. 

Nakon prolećnih radova, koje poljoprivrednici privode kraju, pred njima će uskoro biti kosidba, priprema i senaža lucerke.

Nikolićka objašnjava da se poljoprivrednici za sve savete u vezi sa priremom sena, senaže ili silaže od lucerke mogu da obrate stručnjacima ovdašnje PSSS jer mnogi  proizvođači taj posao obavljaju prvi put, a za njegovo dobro sprovođenje su veoma bitni vlažnost i tehnološki postupak.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top