SafeJournalists.net: Po pritiscima na novinare u regionu prednjače Srbija i BIH 

Postavljeno: 03.05.2020

– Povodom obeležavanja 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, podsećamo građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati sopstvenu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život-ocenjeno je u saopštenju Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, SafeJournalists.net

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara – SafeJournalists.net – zabeležila je porast različitih vrsta pritisaka i zastrašivanja medija i novinara u zemljama zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini. 

U 2019. godini naša baza podataka zabeležila je 134 incidenata u regionu – 30 napada na novinare, 42 pretnje smrću i teškim telesnim provredama, 40 drugih vrsti pretnji novinarima, 17 napada na medijske kuće i organizacije i 5 pretnji protiv njih.  Kao i prethodnih godina, kada je u pitanju zastrašivanje novinara i medija, zloglasni prvak 2019. godine je Srbija sa ukupno 67 zabeleženih incidenata, a slede BiH – 36 i Kosovo sa 21 zabeleženim incidentom – navodi se u saopštenju.

Nažalost, zabrinjavajući trendovi koje je zabeležila naša mreža i druge organizacije koje se bave slobodom medija, u 2019. godini su se ubrzavali tokom pandemije Covid-19 – prva četiri meseca 2020. godine obeležila su 56 incidenata, više od pola u Srbiji. Međutim, prilikom procene nivoa slobode medija ovi brojevi su samo deo konteksta, zato što ne uključuju porast različitih političkih, finansijskih, institucionalnih i pravosudnih pritisaka na  medije i novinare koji građane regiona izveštavaju u javnog interesu. Zbog toga će naša mreža u 2020. početi sa registrovanjem i ovih negativnih uticaja. 

Platforma će nastaviti da prati i beleži ograničenja medijskih sloboda i ugrožavanja bezbednosti novinara i, kako se najavljuje, javno će reagovati i pozivati vlast zbog odgovornosti za neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade. 

Ohrabrujemo pravosudne institucije da se odupru pritiscima i da se pridržavaju zakona čime se osigurava sloboda medija i bezbednost novinara. Pozivamo novinare da poštuju etički kodeks i standarde, podrže kolege, odupru se pritiscima i kontaktiraju nas ako su zastrašeni ili napadnuti. 

Na kraju, pozivamo građane da stanu uz profesionalne medije koji izveštavaju u njihovom interesu i pokažu potrebnu podršku i solidarnost. Ovo je posebno važno tokom pandemije Covid-19 kada se novinari svakodnevno suočavaju sa različitim rizicima kako bi građanima dostavili pravovremene, tačne i objektivne informacije koje mogu spasiti živote. Samo zemlja sa slobodnim medijima može biti zemlja sa slobodnim građanima i demokratskim društvom – zaključuje se u poruci Regionalne platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koju čine Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Ostale vesti

back-to-top