Pripadnici ABHO centra pomažu dezinfekciji zdravstvenih ustanova i delova naselja

Postavljeno: 10.04.2020

Ulaskom dva specijalna vozila – cisterne sa rastvorom natrijum hipohlorita u krug Opšte bolnice u Kruševcu, jedince 246. bataljona ABHO odbrane Kruševac priključile su se obimnom poslu dezinfekcije svih gradskih prostora koji od početka epidemije danonoćno obavlja ovdašnje Javno komunalno preduzeće. Jedinice ABHO bataljona su, inače, već nedeljama angažovane širom Srbije, u svim žarištima virusa COVID 19

Od proglašenja vanrednog stanja jedinice 246. bataljona ABHO odbrane angažovane su na zadacima biološke dezinfekcije u najugroženijim gradovima i opštinama na teritoriji čitave Republike Srbije. Danas  sa dezinfekcijom ulica i drugih javnih površina započinjemo i na teritoriji grada Kruševca sa ciljem da u saradnji sa ostalim gradskim i državnim službama i organima što pre situaciju stavimo pod kontrolu – rekao je novinarima major Vladimir Filipović, komandant 246. bataljona ABHO iz Kruševca, nakon što su dva vozila – cisterne ovog bataljona započele dezifekciju bolničkog kruga.

On je dodao i da im oprema kojom bataljon raspolaže, kako ona za zaštitu ljudi tako i ona sa kojom se vrši dezinfekcija, omogućava da zadatak izvršavaju na najbezbedniji način i uz postizanje najboljih efekata. Vojska se, prema njegovim rečima, angažuje sa maksimumom kapaciteta, spremna je za ovakve situacije, a ljudstvo je obučeno i motivisano.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović naglasila je da su od prvog dana vanrednog stanja sve jedinice Vopjske Srbije na teritoriji grada Kruševca u službi građana i Štaba za vanredne situacije, te da su aktivno uključene u poslove dezifekcije gradskih prostora. Palurović je istovremeno podsetila i da Javno komunalno preduzeće Kruševac  24 sata dnevno radi i da se u svakoj smeni se vrši dezinfekcija i pranje ulica. 

Čak i u one najmanje ulice u koje ne može da uđe kamion, ulaze traktori sa prskalicama i rade dezinfekciju. Imamo i dezinfekciju svih zgrada na teritoriji grada Kruševca i svih javnih prostora zajedno sa ustanovama koje rade i koje se dezinfikuju tri puta dnevno – objasnila je Palurović.

Dogovor sa pripadnicima ABHO je da se najpre uključe u dodatnu dezinfekciju najugroženijih i najfrekventnijih lokacija poput Bolnice, COVID ambulante 14. oktobar, poteza oko Hale sportova gde se priprema privremena bolnica sa oko 150 kreveta, tržni centri, glavna ulica…

Inače, jedinice 246. bataljona ABHO iz Kruševca trenutno su angažovane na Beogradskom i Novosadskom sajmu, u hali Čair u Nišu, na dezinfekciji komunkacija i javnih površina u Nišu, Ćupriji, Kraljevu, Raškoj, Novom Pazaru, na higijenskom tretmanu naših državljana pristiglih iz inostranstva u karantinima u Subotici, Moroviću i na Fruškoj gori…

Pripadnici ovog bataljona ABHO angažovani su i na dezinfekciji zgrade Generalštaba u Beogradu, kao i u kasarnama i drugim objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Na zadatku biološke dezinfekcije trenutno se nalazi više od 90 vojnika iz sastava 246. bataljona, sa 15 specijalnih vozila, uređajima za dekontaminaciju najnovije generacije i pratećom logistikom.

Na pitanje da li u ABHO ima pozitivnih na COVID 19, major Filipović je odgovorio da je trenutno jedan pripadnik ovog bataljona pozitivan, te da je adekvatno zbrinut u Kliničkom centru Vojvodine jer je tamo i zaražen prilikom izvršavanja zadataka. 

Njegovo opšte zdravstveno stanje je stabilno i očekujemo njegov skori povratak u jedinicu – rekao je komandant 246. Bataljona ABHO iz Kruševca.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top