Istražujemo poreklo imena sela: Kako novac prožima Parunovac?

Postavljeno: 20.07.2022

Na desnoj obali Rasine, četiri kilometra istočno od Kruševca, nalazi se Parunovac, prigradsko seosko naselje zbijenog tipa. Površina atara iznosi 813 ha, a prema poslednjem popisu iz 2011. godine, naselje je brojalo 2 026 stanovnika. O nastanku imena ovog naseljenog mesta, Zdravko Kostić zabeležio je dve legende.

Prva legenda govori o tome kako su se u rimsko doba na teritoriji Mudrakovca i Parunovca nalazile kovačnice za novac, o čemu svedoče i brojne kovanice pronađene na tim mestima. Bile su smeštene na dve lokacije, kako bi jedna, u slučaju napada i pljačkanja druge, bila obaveštena i na vreme uspela da pripremi odbranu. Tadašnje kovanice narod je nazivao parama i novcem, pa se veruje da je naziv nastao upravo spajanjem reči “para” i “novac”.

Prema drugoj legendi, jedan od starešina na dvoru kneza Lazara poslao je sluge da donesu određenu količinu novca. Tražeći objašnjenje, jedan od sluga je pitao “Je l’ da donesemo pare ili novac?”, na šta mu je starešina odgovorio “Idite, i donesite i pare i novac!”.

Kako se navodi u Geografskoj enciklopedije o naseljima Srbije, ovo selo je objedinjavalo četiri fizionomske celine: Selo ili Parunovac, Koloniju drvnog kombinata, Koloniju “Miloje Zakić” Obilićevo i Koloniju preduzeća za impregraciju pragova. Posle Drugog svetskog rata, od tipičnog ratarskog sela, postepeno je postalo prigradsko stambeno radničko naselje.

Inače, u prošlosti su Mudrakovac, Parunovac,Tekija i Kapidžija bili jedno naselje.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top