Priča o Ljudima: Prijatelji podigli spomenik Spasi

Postavljeno: 27.03.2021

Kada je Spasenija Bjedov u avgustovskoj izbegličkoj koloni 1995. godine napustio Knin, ostavivši sve ono što je nasledio i svojim radom stekao, ni slutio nije da će ga život odvesti u tamo neki Brus, podno Kopaonika, o kome do tada nije ništa ni znao, a još manje je mogao da pretpostavi da će ovde steći prijatelje i zauvek ostati. Međutim, sve se baš tako dogodilo

Spasenija Bjedov je 1995. godine početkom avgusta meseca okrenuo ključ na vratima svog ugostiteljskog objekta i kuće i zauvek otišao iz rodnog kraja. Posle neizvesnosti, borbe za goli život, bombardovanja kolone, niz usputnih životnih sudbina koje su ga pratile do kraja života, Spasenija je stigao u Srbiju. Sa sobom je imao svoje 42 godine, nešto odeće, ličnih stvari i pregršt uspomena.

Komesarijat za izbeglice ga je više puta raspoređivao u kolektivne centre po Vojvodini, zatim u Knjaževac, ali, opet, kako to samo život može da udesi, na poziv svog prijatelja, koji se već nalazio u Brusu, dolazi i ostaje ovde.
Od tada je proteklo gotovo tri decenije. Spasenija je veliki deo svog života proveo u Brusu, stotinama kilometara daleko od svoje rodne kuće i zavičaja, gde se više nikada nije vratio.

Spasa, kako su ga prijatelji zvali, ostao je u Brusu sa Brusjanima. I tu stekao prijatelje za ceo život.

Neposredan, srdačan, druželjubiv, iskren, vredan i dobrodušan uklopio se u sredinu i provodio dane i godine družeći se sa ljudima u okolini Doma za stara lica gde je bio smeštem.
Pre godinu dana, vest o smrti Spasenije Bjedov sa bolom je odjeknula među prijateljima koji su osetili moralnu i ljudsku obavezu da se iz dubokog poštovanja oduže za sve lepe trenutke koje su zajedno proveli, pa su na inicijativu ugostitelja Gorana Radenkovića pokrenuli akciju prikupljanja novca za postavljanje spomenika na gradskom groblju u Brusu, gde je sahranjen.

Sredstva su prikupljena, spomenik je postavljen a, kako i priliči, na godišnjicu smrti, prijatelji su se sastali, još jednom odali poštu i kao i mnogo puta do tada evocirali uspomene koje ih neraskidivo vežu za Spasu.

Na spomeniku stoji natpis:
“Mirno spavaj Spaso, kninski ratniče
Prijatelju neka te anđeli čuvaju.
Hvala ti za dobrotu i ljubav koju si nam pružio kada smo bili zajedno
Prijatelji iz Brusa”

N.M.

Ostale vesti

back-to-top