Kruševac, na Vidovdan, dobija spomenik Biničkom

Postavljeno: 14.06.2022

Na Vidovdan, Dan grada, Kruševac će dobiti još jedno spomen obeležje. Reč je o spomeniku slavnom srpskom kompozitoru Stanislavu Biničkom, rođenom pre 150 godina u Jasici. Inicijativu je pokrenuo gradski većnik i književnik Momir Dragićević, a sredstva obezbeđuju prijatelji Kruševca.

Naime, Skupština Grada je na nedavnom zasedanju usvojila Odluku o podizanju spomenika Biničkom, koji će biti postavljen na platou ispred Doma sindikata, u delu koji se nalazi ispred Mesne zajednice „Veselin Nikolić“. Istovremeno će bista Biničkom biti postavljena u dvorištu osnovne škole u Jasici, koja nosi njegovo ime.

U obrazloženju skupštinske odluke navedeno je da su sredstva obezbedili donatori-prijatelji Kruševca, te da će za izradu spomenika i biste biti angažovani autori po izboru donatora, akademski vajar Tomo Komatina i Centar za negovanje tradicija iz Beograda.

U obrazloženju skupštinske Odluke navedeno je da se na ovaj način obeležava 150 godina od rođenja umetnika, čime bi ga „konačno vratili na obale detinjstva, da ponovo čuje šum moravskih brzaka i virova, koji je zapisivao za života u notnim harmonijama“.

Stanislav Binički je tvorac prve srpske opere „Na uranku“. Učestvovao je u razvoju muzičke i pedagoške delatnosti, a 1920. godine je pri Narodnom pozorištu u Beogradu osnovao operu, čiji je bio prvi direktor i dirigent. U komponovanju je bio poznat po tome što je za kompozicije koristio folklorne motive. Bio je autor mnogih kompozicija za vojne duvačke orkestre, a njegov Marš na Drinu smatra se najpoznatijim srpskim maršom.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top