Potpukovniku Veljku Radenoviću posthumno Sretenjski orden, a potom spomenik na Bagdali

Postavljeno: 12.02.2022

Potpukovniku Veljku Radenoviću, zvanom „đeneral“,  na Dan državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodeliće posthumno Sretenjski orden, a na Bagdali će mu biti podignut spomenik, koji bi trebalo da bude otkriven 24. marta  

Potpukovnik Veljko Radenović bio je predvodnik Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena, a učestvovao je u bici za Orahovac 1998. godine. Rođen je 1955. godine u Peći, a preminuo 2012. godine u Kruševcu, gde žive njegova supruga i potomci.

-Nas je pre dve nedelje pozvao Bratislav Gašić i rekao da se na inicijativu predsednika priprema spomenik. Mi smo presrećni i zahvaljujemo se svim ljudima koji su inicirali da se ovo desi – rekao je Vukašin Radenović, sin pokojnog potpukovnika.

Članovi porodice Radenović smatraju da je Veljko spomenik zaslužio, te da je na ovaj način njemu konačno odata počast kakvu treba da ima čovek koji se borio za svoj narod.

-Prošlo je dosta godina od rata i već smo počeli da gubimo očekivanja da će se bilo šta na tom planu desiti. Iz tog razloga sreća je još veća u našoj porodici. Bitno je da se neko setio i mi smo zahvalni na tome. U poslednje vreme primećujem da se sve više poštuju borci naše zemlje i iskreno drago mi je da se nešto radi po tom pitanju. Mislim da je normalno da svaka država odaje počast ljudima koji su stradali braneći je – dodaje on.

Spomenik će, kako su preneli mediji, biti visok tri metra sa manjim postamentom. Veljko Radenović će biti predstavljen u uniformi, dok će pored njega stajati vuk kao simbol otpora. Autor spomenika biće Toma Komatina.

Foto: Vukašin Radenović

S.M.

 

Ostale vesti

back-to-top