Počinje berba malina, stručnjaci podsećaju na mogućnosti prerade

Postavljeno: 01.07.2021

Pred početak berbe malina stručnjaci podsećaju da je reč o voću koje je veoma zdravo, ima  dragocen sastav, a od njega se mogu praviti različite prerađevine

– Plod maline sadrži belančevine, biljna vlakna, vitamine, fruktozu, saharozu i još mnogo toga. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, bakar i natrijum. Pored toga sadrži u sebi i elaginsku kiselinu za koju istraživanja kažu da sprečava razvoj kancerogenih ćelija. Reč je o prirodnom antioksidansu koji nas štiti od slobodnih radikala i usporava proces starenja time što podstiče proizvodnju kolagena – kaže Slađana Cvetković, savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno – savetodavnoj i stručnoj službi.

Ona podseća da se malina može koristiti kao zamrznuta, da se od nje mogu praviti kašasti sok,  marmelada, džemovi, slatka, namazi, termostabilni pekarski nadev, voćna punjenja, kompot, ali da se može koristiti i kao sušena.

– Od svih proizvoda najviše maline se preradi u proizvode u zamrznutom obliku. Kada su u pitanju ti zamrznuti oblici najviše se proizvede rolend maline kao najkvalitetniji proizvod. Rolend malina podrazumeva malinu ujednačene boje i zrelosti bez buđavih plodova, bez stranih primesa bilo vegetativnog ili mineralnog porekla. Malina griz je samlevena malina. Malina blok ili presa je treća klasa maline koja se koristi za toplu preradu (marmelade, sokove…) – precizira ona.

Kašasti sok od maline je vrlo prijatnog ukusa i neodoljivo dobre arome i sve se više pije, a, prema njenim rečima, na tržištu je najtraženiji hladno ceđeni sok bez dodatka konzervanasa.

– Slatka, džemovi i slični proizvodi se sve više konzumiraju i domaćinstva ih rado prave pripremajući zimnicu. Termostabilni pekarski nadevi se uveliko koriste za izradu peciva koje školski uzrast rado konzumira. Voćni nadevi i punjenja se koriste od ovog voća u velikim količinama za izradu smrznutih torti i drugih poslastica – dodaje Cvetkovićka.

Kompot maline, kao zaboravljeni proizvod u našim krajevima se sve više vraća na tržiste preko manjih proizvođača i spada u vrlo kvalitetan proizvod, a interesantno je, kako ona kažem, da može da se proizvodi i iz zamrznute maline.

Što se sušenja maline tiče naša sagovornika navodi da je napušten klasičan način sušenja čistom konvekcijom toplog vazduha, već se malina suši liofilizacijom, sušenjem pomoću toplotnih pumpi ili osmotskom dehidracijom.

Svi ovi načini sušenja su na veoma niskim temperaturama, što čini da u sušenom proizvodu budu dobro očuvani boja, aroma i svi vredni sastojci. Moguće je da se melje na mlinovima u brašno koje sve više ima upotrebu u konditorskoj, pekarskoj, poslastičarskoj i industriji čajeva – zaključuje ona.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top