Reč stručnjaka: Dragocena svojstva šargarepe

Postavljeno: 07.06.2022

Šargarepa, osim što je veoma ukusna namirnica, ima mnoga lekovita svojstva za organizam, tako da je valja uključiti u svakodnevnu ishranu. Šargarepa je idealna za: povećanje apetita, anemiju, depresiju, bolove u stomaku, zdravlje nervnog sistema, zdravlje arterija. Ona smanjuje visok holesterol, usporava starenje, poboljšava vid i zdravlje očiju, održava lepotu kože

Slađana Cvetković, savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi navodi da postoji više načina čuvanja, odnosno korišćenja šargarepe.

– Najlakši način za dugotrajno očuvanje šargarepe je da se opere i oljuštiti, nareže na kolutiće, kockice, trakice i ostavi zamrznuto u plastičnim vrećicama ili posudama – navodi ona.

Sušena šargarepa je ukusan i zdrav proizvod, a priprema za sušenje se može sprovesti na dva načina:

– Za metodu slamke odabiraju se najsjajniji koreni. Da bi se šargarepa pravilno osušila, korenje se opere i kuva 10-15 minuta. Zatim oljušti i iseče na trake – slamke (ne više od 5-7 mm debljine). Suše se u jednom sloju na plus 75 stepeni Celzijusa.

Jedna od mogućnosti je oprati šargarepu, kuvati 5 minuta, oljuštiti, narendati na krupno rende, osušiti u sobnim uslovima. Tako osušenu rasporediti u jedan sloj pa sušiti na temperaturi od 75 stepeni Celzijusa. U zavisnosti od trajanja sušenja, šargarepa se može ili sušiti ili malo nedovoljno osušiti. Ovako pripremljena šargarepa upotrebljava se kao dodatak jelima, ali i kao gotova poslastica.

Mogućnosti prerade šargarepe je puno, ovo su, takođe, provereni načini:

Pasterizovana šargarepa: najpre pripremiti preliv od vode i soli ( na 1l vode dodati 30 g soli) koji je potrebno prokuvati. Šargarepu je potrebno najpre oprati, oljuštiti i iseći na kriške debljine 1 cm. Njima puniti sterilisane tegle. Tegle naliti vrućim prelivom, pa ih podvrgnuti pasterizaciji.

Sok: Sveže pripremljeni sok od šargarepe biće i zdraviji i ukusniji od konzerviranog. Međutim konzervirani sok je pogodan za duže čuvanje. Potrebno je pripremiti na kilogram šargarepe litar vode i par kašika šećera.

Šargarepu oprati, oljuštiti i naseći na sitnije komade, kuvati u manjoj količini vode (3-4 dl) dok ne omekšaju. Ohladiti i ispasirati. Ispasiranim šargarepama dodati sirup pripremljen od 600 ml vode i odmereni šećer.

Sjedinite vrući sirup i masu od šargarepe, prokuvati 5 minuta, sipati u sterilisane tegle. Tegle preokrenuti na poklopce i umotati kako bi se postepeno hladile. Postoji mogućnost da se ovako dobijenom soku od šargarepe doda i sok od jabuke ili pak bundeve ili citrusa kako bi se dobio sok dobrog ukusa.

Džem od šargarepe: Takozvano „narandžasto čudo“ lepe narandžaste boje priprema se na potpuno isti način kao džem od voća ili bobica. Odnos šargarepe i šećera za pripremu ovog džema je 1:1 uz dodatak limunske kiseline po ukusu. Opranu, oljuštenu i nasečenu šargarepu prekriti šećerom i ostaviti jedan dan kako bi pustila sopstveni sok. Dodati sasvim malo vode i kuvati dok ne omekša. Posle dodatka limunske kiseline kuvati još par minuta.

Vruć džem nasuti u vruće, sterilisane tegle. Tegle preokrenuti na poklopce i umotati kako bi se postepeno hladile. I u pripremi džema moguće je poigrati se ukusima, pa tako se mogu dodati kora od narandže ili limuna, matičnjak, cimet, menta, vanila.

Ostale vesti

back-to-top