Pet godina od prodaje “14.oktobra” – Vraćanje na tržište i osvajanje novih programa

Postavljeno: 06.10.2022

Pet godina nakon što je preduzeće SCMG “14.oktobar”,  kao deo Čehoslovak grupe, iz stečaja kupilo najveći deo imovine IMK „14. oktobar“, u fabrici je zapošljeno oko 260 radnika, a poslovanje je oslonjeno na vojni program i proizvodnju procesne opreme. Novina suvarene konstrukcije za vagonsku industriju, koje bi trebalo da postanu oslonac u budućnosti.

U proteklih pet godina je, prema navodima poslovodstva, u „14. oktobar“ uloženo oko pet miliona evra. Podmlađivanje kadrova, ulaganje u opremu, vraćanje imena fabrike na tržište,  deo je učinjenog.

U poslednjih nekoliko meseci širimo proizvodni program na varene konstrukcije za vagonsku industruju, konkretno za kompaniju „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda, koja je sestrinska firma. Od nje imamo konstantne zahteve za širenje proizvodnog programa“ rekao je za portal KrusevacGrad direktor “14. oktobra”, Živojin Pavlović.

Plan je, prema rečima predstavnika većinskog vlasnika i menadžera finansija Mihaila Bosorada, da taj program kruševačkoj fabrici u ovoj i sledećoj godini donese poslove vredne po deset miliona evra. Ako se to ostvari preduzeću će biti potrebno još radnika.

Inače,  „14. oktobar“ već sada traži  desetak strugara, četiri do pet zavarivača i toliko bravara, te nekoliko operatera na CNC mašinama.

U fazi smo transformacije, menjamo kadrovsku strukturu, “14.oktobar” je važio za fabriku koja ima stariji kadar. Shvatili smo da moramo da modernizujemo pre svega tehnološki park, vlasnik je odobrio investicije od preko milion evra u novu opremu, u poslednjih šest meseci – napominje Pavlović.

Podseća da se preduzeće u cilju pronalaženja kvalitetnih kadrova ranije uključilo u proces dualnog obrazovanja, te da se u fabrici poslu uče zavarivači, strugari, električari, mehatroničari. Trojica operatera, koji su u junu završili srednju školu, ostali su da rade u “14. oktobru”.

Preduzeće je u prethodnom periodu radilo na vraćanju imena “14. oktobra” na tržište.

-Što se tiče civilne proizvodnje imali smo problem prepoznatljivosti na tržištu jer je mišljenje bilo da 14. “oktobar” ne postoji. Takođe, neke manje kompanije su svoje reduktore i hidrodinamičke spojnice, inače proizvode po kojima je “14. oktobar” prepoznatljiv, prikazivali kao naše.  U toku je sudski spor, tužili smo jednu od njih jer je koristila naš brend – objasnio je Pavlović.

Preduzeće, što se tiče proizvoda procesne opreme i hidrodinamičkih spojnica, izvozi u uskoro sve  zemlje bivše Jugoslavije.

Kao jedan od otežavajući faktora poslovodstvo navodi to što je vojni program bio oslonjen na domaću vojnu industriju, odnosno na državu, koja i dalje ima velika dugovanja prema “14. oktobru”.

Inače, kriza nastala najpre zbog epidemije korone, a potom rata u Ukjanini se, prema navodima naših sagovornika odrazila i na njihovo poslovanje. Imali su, najpre problem sa nabavkom reprometerijala, čelika, kome je u jednom momentu cena skočila drastično. Veliki problem će, takođe, biti cena struje, odnosno energenata, a čeka se da država donese odluku o maksimalnoj ceni struje, odnosno da se najpre formira Vlada.

Ranije smo krenuli sa smanjenjem troškova ćto se energenata tiče, u procesu termičke obrade smo uveli tehnološko unapređenje sa usporavanjem hlađenja otkovaka. Trudimo se da, osim upošljavanja novih kadrova i nabavke opreme, unapredimo i tehnološke procese u firmi. Planiramo, takođe, da proizvodnju i kancelarije grupišemo u objekte kovačnice i mašinske obrade, jer je sve to ranije bilo raštrkao u mnogo objekata – zaključuje Pavlović.

Podsetimo da je najveći deo imovine IMK “14. oktobar” na matičnoj lokaciji na Jasičkom putu, u septembru 2017. godine prodat preduzeću SCMG “14.oktobar”, koje je deo Čehoslovak grupe. To je učinjeno u petom pokušaju prodaje, nakon što je fabrika godinu i po pre toga otišla u stečaj. Novi vlasnik je tada „14. oktobar“ kupio za  485 miliona dinara, što je bilo deset puta manje od procenjene vrednosti. U međuvremenu je, prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, prodata većina preostale imovine nekadašnjeg giganta, za koju je naplaćeno ukupno oko  765 miliona dinara. Dugovanja su, u trenutku otvaranja stečaja, iznosila viće od 20 milijardi dinara.

J.B.

 

 

Ostale vesti

back-to-top