Proveravali smo ima li pečuraka na pijaci?

Postavljeno: 07.10.2022

Jesen je sezona gljiva, te ih ljubitelji često pazare da od njih spreme ukusna jela. Međutim, nedavno masovno trovanje pečurkama sa šabačke pijace, povećalo je pažnju sugrađana prema ovoj namirnici. Kakva je situacija u našem gradu proveravali smo na pijaci.

– Ljudi kupuju pečurke isto kao i ranije. Od ovih pečuraka nema bojazni, jer su uzgajane, veći problem su šumske, kada onaj ko ih bere nije siguran da li je pečurka jestiva ili ne. Pečurke su sezonski posao, tako da se sada najviše kupuju one koje su ubrane u šumi – kazao je Zoran Jančić, prodavac sa pijace.

Na pijaci postoje i prodavci koji su pečurke ubrali u šumi. Jedna od njih je  Mirijana Đurić, koja osim za prodaju, pečurke bere i za sopstvenu pripremu i jelo.

Pečurke sunčice jedemo i moja porodica i ja. Uglavnom ih ispečem, ali volim i kada ih pripremim tako što ih uvaljam u brašno i u jaja, tada su najukusnije – kazala je ona.

Kilogram ovih pečuraka je 200 dinara, a Mirijana je rekla da ih kupuju najviše oni koji se u tu vrstu pečuraka razumeju.

– Uglavnom kupujem šampinjone, nekako sam najsigurnija i znam da nema potrebe da brinem, a da li sam ih kupila na pijaci ili u marketu, sve mi je jedno – kazala je jedna sugrađanka za KruševacGrad.rs

Kako stručnjaci navode, lisičarke se pojavljuju direktno na tlu, a zavodnice više u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju. Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega, zato ako planirate da krenete u šumu, savetuju oprez.

M.Simić

Ostale vesti

back-to-top