Kruševac obeležava Dan oslobođenja

Postavljeno: 14.10.2022

Dan oslobođenja Kruševca i nekadašnji Dan grada, 14. oktobar, gradski zvaničnici započinju polaganjem venaca na značajne spomenike. Brojne kulturne institucije otvoriće vrata za sugrađane, povodom ovog značajnog datuma, a program će biti zaokružen večerašnjom svečanom akademijom.

Gradski zvaničnici polažu vence i cveće na Spomenik ruskom vojniku u Lazarici, potom na humke na Slobodištu, na Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava 1991-1999. godine, Spomenik ratnicima od 1912 -1918. na Trgu fontana, te spomenik crvenoarmejcima na Rasini.

Tačno u podne, u Parunovcu će biti otvoren nov park, a nešto kasnije nadležni će obići stazu na Bagdali.

U holu Biblioteke biće organizovana izložba stare i retke bibliotečke građe iz fonda Narodne biblioteke, sa početkom u 14 časova, dok će u Galeriji Kulturnog centra u 15 časova biti otvaranje izložbe Istorijskog arhiva, koja tematizuje građansko društvo u Kruševcu krajem 19.  i početkom 20. veka.

Narodni muzej, Kuća Simića i Umetnička galerija će danas, povodom obeležavanja Dan oslobođenja, besplatno otvoriti svoja vrata za sve posetioce od 8 do 20 časova.

Na kraju dana, sa početkom u 19 časova, u Kruševačkom pozorištu biće održana Svečana akademija.

Inače, povodom Dana oslobođenja tokom cele nedelje organizovani su brojni programi, 18. Međunarodni festival turističkih publikacija „Kofer slova“, kviz za mlade u Narodnoj biblioteci, akcija dobrovoljnog davanja krvi, akcija oktobarskog ozelenjavanja grada te tradicionalne Oktobarska izložba u Umetničkoj galeriji i izložba slika Likovnog kluba „Dimitrije Simić“ u Legatu Milića od Mačve.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top