Svečana akademija povodom Dana oslobođenja

Postavljeno: 14.10.2022

Povodom 14. oktobra, Dana oslobođenja grada, održana je svečana akademija, na kojoj su dodeljene zahvalnice, prikazan film o urađenom u prethodnom periodu te izveden prigodan dramsko-muzički program.

– Obeležavanjem Dana oslobođenja čuvamo i negujemo osnovne moralne principe slobode i tolerancije, kao temeljne vrednosti našeg društva. Za ovaj dan, slobodu i bolje sutra položeni su životi stvarajući put za generacije koje dolaze. Sećanje na hrabrost i žrtve naših predaka daje nam snagu da i dalje pobeđujemo – rekla je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

Ovo je prilika, napomenula je, da odamo počast poginulim junacima, koji su dali živote kako bismo mi danas živeli slobodno i u miru:

– Najviše zbog onih koji rastu i čiju budućnost smo dužni da štitimo, da ih vaspitavamo u duhu mira, pravih vrednosti, poštovanja, jednakosti i da ne dozvolimo da padne u zaborav ovo što su naši preci sa mukom postigli. Sećanje i učenje su pravi načini da ne dozvolimo da se takvi užasi protiv čovečanstva ponove.

Grad Kruševac je, kako je kazala gradonačelnica, tokom 2022. godine realizovao značajan broj investicija. Prihodi budžeta u prvih devet meseci ostvareni su sa oko 75 procenata od planiranog iznosa, što je potvrda da je budžet dobro i realno planiran i da će se sve predviđene investicije završiti.

Od velikih državnih projekata spomenula je intenzivne radove na izgradnji Moravskog koridora i Aerodoroma Rosulje. Strateški projekti, koji su u planu za naredni period, su deponija Srnje, Istočna obilaznica i Regionalni industrijsko-tehnološki park.

Deponiju Srnje finansiraju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemačka razvojna banka KfW. Projektovana je da zadovolji potrebe oko 200 hiljada ljudi iz Rasinskog okruga. Ukupna vrednost prve faze izgradnje iznosi 13,7 miliona evra i time će problem odlaganja otpada biti rešen ne samo za Kruševac, već i za Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin, Brus i opštinu Blace iz Topličkog okruga.

Istočna obilaznica, koju finansira JP “Putevi Srbije”, ima za cilj izmeštanje teretnog saobraćaja iz grada. Dužina je oko osam kilometara, a vrednost investicije oko 8,5 miliona evra.

Kancelarija za javna ulaganja finansiraće izgradnju Regionalnog Industrijsko-tehnološkog parka, koji predstavlja mesto za razvijanje inovativnih ideja i preduzetništva. Biće izgrađen u industrijskoj zoni, na parceli površine 2,6 hektara, kojom je obuhvaćena upravna zgrada hemijske industrije Župa, planirana za rekonstrukciju. Novi objekat biće površine 10.000 kvadratnih metara, a vrednost je oko 10 miliona evra.

Velika sredstva izdvojena su za putnu infastrukturu, rekonstrukciju škola, obrazovanje, stipendiranje i nagrađivanje učenika i studenata, zatim za mere populacione politike, socijalna davanja, razvoj poljoprivrede i aktivnu politiku zapošljavanja. Takođe, brojnim ustanovama, udruženjima, sportskim klubovima i školama omogućen je kvalitetan rad, a nastavlja se sa uređenjem parkova, javnih površina, te sportskih igrališta.

Na svečanoj akademiji je, na osnovu odluke Organizacionog odbora za obeležavanje 14. oktobra, uručeno pet zahvalnica Grada Kruševca.

Na predlog Regionalne privredne komore Kruševac zahvalnice su dodeljene međunarodnom poslovnom konzorcijumu “Behtel-Enka” i javnom preduzeću “Aerodromi Srbije” .

Kompanije “Unitehna” i “Menex” su, na predlog Kluba privrednika Kruševca, dobile zahvalnice Grada, dok je zahvalnica ovdašnjem Rotari klubu dodeljena na predlog predškolske ustanove “Nata Veljković”.

Prigodan dramsko-muzički program izveli su Hor “Sveti knez Lazar”, pod dirigentskim vođstvom Ružice Veškovac, glumci Kruševačkog pozorišta i Kulturno-umetničko društvo “14. oktobar”.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top