Bolnica obeležila vek postojanja

Postavljeno: 21.10.2022

U Kruševačkom pozorištu večeras je u prisustvu brojnih gostiju održana svečana akademija povodom 100 godina od osnivanja prve bolnice u Kruševcu. Nakon kratkog filma o istorijatu te zdravstvene ustanove, za doprinos razvoju Bolnice dodeljene su brojne zahvalnice i plakete zaposlenima, donatorima, preduzećima i ustanovama 

Direktorka Bolnice, doktorka Vesna Stević Gajić, podsetila je da je u periodu kada je zvanično počela sa radom, Okružna bolnica u Kruševcu imala 50 postelja i 15 zaposlenih, uključujući i četiri lekara, među kojima i jednog hirurga koji je po potrebi bio i akušer. Danas ovu ustanovu čine 24 službe i odeljenja, smeštenih u 16 objekata. Bolnica sada ima 243 lekara, odnosno 1.243 zaposlenih, a kapacitet bolnice je 595 postelja. Opšta bolnica u Kruševcu pokriva celo područje Rasinskog okruga sa oko 220.000 stanovnika.

Od ukupno 232 lekara zaposlenih u ovoj ustanovi sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, 156 su specijalisti, a 62 lekara se trenutno nalazi na specijalističkom usavršavanju. Podršku lekarima pruža 766 medicinskih sestara i tehičara, a u ustanovi je zaposleno i desetoro stručnih saradnika i 235 nemedicinskih radnika.

U poslednjih pet godina u stalni radni odnos primljeno je 68 lekara, 198 medicinskih sestara i tehničara i 98 nezdravstvenih radnika. U istom periodu dodeljeno je 57 specijalizacija, od kojih 22 samo u ovoj godini- rekla je Stević Gajić.

Govoreći o, u poslednjih nekoliko godina, ulaganjima u opremu, infrastrukturu i kadar, direktorka je kazala da je mnogo toga urađeno u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga.

U prethodnom periodu kompletno su renovirane i opremljene Dnevna bolnica za hemioterapiju i službe maksilofacijalne hirurgije i radiologije. Oformljen je i novi prostor za otpust beba, urađena nova gasna stanica i centralni razvod kiseonika. Formirana je i opremljena angio sala, a renovirana je i modernizovana i oftamološka sala. Takođe, obezbeđen je i parni sterilizator, laparaskopski stub i operacioni stolovi za hiruršku i urološku salu. Potpuno je opremljen ORL kabinet, a adaptirani su i prostori za ortopetsku i ginekološku operacionu salu- kazala je Stević Gajić.

U proteklom periodu obezbeđena su i dva skenera, pet novih rentgen aparata, mamograf, više ultrazvučnih aparata i respiratora, aparata za anasteziju i dijalizu, oprema za laboratoriju, patologiju i mikrobiologiju, a početkom ove godine kruševačka Bolnica dobila i magnetnu rezonacu.

Direktorka se osvrnula i pandemiju korona virusa, koja je za zdravstvenu struku bila veliki izazov, posebno na samom početku.

Bolnica je tada pokazala izuzetnu spremnost za ugrentnu i adekvatnu reakciju. Kapaciteti Službe za infektivne bolesti koja u redvnim uslovima ima 15 postelja, proširivali su se i smanjivali tokom trajanja pandemije, u skladu sa potrebama kovid pacijenata. Ostaće zapisano da je 18. decembra 2020. godine na stacionarnom lečenju u našoj bolnici bilo 246 kovid pacijenata, što je i najveći broj hospitalizovanih kovid pacijenata u jednom danu, od početka pandemije. To je ujedno bila i skoro polovina od ukupno raspoloživih kapaciteta bolničkih postelja, a u tim danima na zbrinjavanju kovid bolesnika angažovano je 400 radnika Bolnice– rekla je Stević Gajić, te podsetila i na osnivanje privremene Kovid bolnice u Hali sportova, 2020. godine.

Kao veliki uspeh, direktorka je navela i to da lista čekanja za operaciju katarakte više ne postoji, kao i to da je premašen godišnji plan broja pregleda na magnetnoj rezonanci i u angio sali. Na godišnjem niovu u ovoj bolnici obavi se oko 350.000 ambulantnih pregleda, te oko 6.500 različitih hirurških intervencija.

Kompletnu rekonstrukciju objekata i bolničkog kruga, koja je planirana za 2020. godinu, zaustavila je pandemija korona virusa, a kako je najavila direktorka Stević Gajić, početak tih radova očekuje se vrlo brzo.

Ono što se takođe očekuje u narednom periodu, a prema Uredbi o planu mreža zdravstvenih ustanova iz 2020. godine, je da će Opšta bolnica i Dom zdravlja ponovo biti organizacione jedinice Zdravstvenog centra Kruševac.

Povodom velikog jubileja, na svečanoj akademiji dodeljene su brojne zahvalnice priznanja. Posthumno, priznanja su dodeljena medicinskom tehničaru Ivici Filipoviću, medicinskoj sestri Tatjani Popović i primarijusu doktoru Zoranu Stevanoviću. Za doprinos unapređenju Bolnice, posebne plakete sa zlatnikom pripale su doktorki Sanji Radojević Škodrić, direktorki Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Bobanu Gašiću, zameniku predsednika Upravnog odbora Opšte bolnice Kruševac i Bratislavu Gašiću, direktoru Bezbednosno informativne agencije.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top