Pet godina „Kulturociklina“ – Kako su grupa i školarci rasli zajedno

Postavljeno: 13.12.2022

„Kulturociklin“, neformalna umetnička grupa iz Kruševca, nastala iz ideje da se mladima omogući alternativni pristup umetničkom obrazovanju, nedavno je proslavila pet godina postojanja. Talenat ove vesele, odvažne i kreativne družine, prepoznat je i nagrađivan i van granica naše zemlje, a kako bi obeležili rođendan priredili su za sugrađane brojne aktivnosti i pružili uvid u svoj rad.

– Period od pet godina je vreme za refleksije pređenog puta, opšti utisak je da smo kao grupa sazreli, da smo u međuvremenu došli do onoga što želimo da radimo i u šta verujemo – od procesnog rada, bavljenja društveno-angažovanim temama, potrebe da mladi budu nosioci aktivnosti i da se aktivno uključuju u kulturni život zajednice, uviđanja značaja saradnje sa organizacijama koje imaju slična načela kaže Sandra Maksimović, umetnička voditeljka neformalne umetničke inicijative mladih „Kulturociklin“.

Kako bi obeležili svojih jubilarnih, predškolskih pet godina postojanja i kao zahvalnost svima koji su uticali na njihov rad, iz „Kulturociklina“ pripremili su niz aktivnosti: otvorenu probu, tribinu, dramsku radionicu i svirku.

– Naš sastanak okupio je tim mladih koji su analizirali snage, slabosti, potrebe i pretnje i napravili zaista smislen dugoročni plan za nastavak. A to je i osnovna ideja – da polako oni preuzimaju ulogu facilitatora i voditelja grupe. Svirka u petak okupila je predstavnike Kulturnog centra, Gnezda, Alternativnog centra za devojke, Udruženja muzičara Zamajac i toliko još divnih pojedinaca koji su deo naše petogodišnje priče – što mnogo govori o značaju saradnje i mreže koju smo kreirali i koju želimo da jačamo i unapređujemo u narednom periodu. Najzad, tu ste i vi koji godinama pratite naš rad i velika ste podrška radu, hvala i vama.

Iva i Ivan, članovi ove neformalne družine, vodeći tribinu u školi „Sveti Sava“ iz čije dramske sekcije je sve započelo, pričali su sadašnjim petacima o značaju upornosti, istrajnosti, tima.

– Sve je moguće kada radite nešto što nosi vrednost u koju verujete. Iza nas je nebrojano mnogo festivala, konferencija, radionica, saradnji, ali je svaka od tih aktivnosti zaista iziskivala veliki trud, planiranje i saradnju svih nas. Podrška zajednice u prikupljanju sredstava, takođe, bila je jedan od važnih stožera tog uspeha, ali i naše aktivno uključivanje u događaje zajednice. Mladi naše grupe to zaista shvataju i na tim principima ovaj rad i dobija ovakve rezultatesmatra Maksimovićka.

„Kulturociklin“ čine mladi različitih uzrasta koji nisu razdvojeni u posebne grupe tokom rada.

– Mislim da je to naša posebnost i snaga. Oni tako uče jedni od drugih. Najstariji članovi već se spremaju za fakultete, ali se grupa stalno proširuje novim učesnicima, osnovnoškolcima koji dolaze na otvorene probe i uče od starijih. Važno mi je da upoznam grupu sa kojom radim i da se oni međusobno upoznaju i poštuju, a kada odrastamo zajedno mnogo je lakše da izgradimo zajedničke vrednosti i metodologiju rada.

Od ove godine „Kulturociklin“ je postao član Nezavisne kulturne scene Srbije, asocijacije koja okuplja slične organizacije, povezuje ih i osnažuje.

– Već u novembru započeli smo projekat „Saradnja za budućnost“ čiji su partneri „Fakiri sa juga“, „Cekom“ Zrenjanin i „Kulturociklin“ i tokom festivala „Na sopstveni pogon“ prisustvovali smo radionicama koje je vodila grupa „Hajde da“, a koje će dati materijale za nastavak zajedničkog rada. Pored toga nastavićemo saradnju sa spomenutim organizacijama Kruševca – od Kulturnog centra koji je godinama naša podrška, preko Gnezda, Zamajca, Alternativnog centra za devojke. Najzad, započeli smo rad na novoj predstavi, koja bi trebalo da bude poslednji, treći deo Kulturociklinove trilogije, čiju premijeru očekujemo tokom januara/februaranajavila je Maksimovićka.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top