Premijera „Paklene pomorandže“ Kulturociklina

Postavljeno: 05.03.2023

Kulturociklin, neformalna umetnička grupa iz Kruševca, održala je premijeru svoje nove predstave “Paklena pomorandža“ na sceni Bele sale Kulturnog centra. Istoimeni film koji je režirao Stenli Kjubrik davne 1971. godine, po romanu Entonija Burdžesa stekao je kultni status, a adaptacija Kulturociklina nastala je kao završni deo triologije koja se bavi pozicijama moći u društvu, nakon predstava „Kulturociklin End Call“ i „Kralj Ibi“, projekat „Paklena pomorandža“ propituje sisteme koji ugrožavaju i tlače, kao i načine na koje se protiv tih sistema može boriti. Ovog puta, na drugačiji način, kroz radionice koje su se bavile neverbalnim – telom i njegovim pokretima

– Ljudskost, individualnost i slobodna volja nasuprot mehanizmu. Shvatanje da je čovek organizam, živi pulsirajući splet organa, mišića, kože, zglobova i emocija i da jedino u istinskom prepoznavanju drugoga kao takvog , može činiti zajednicu koja osnažuje i menja – poručuje ekipa Kulturociklina.

Autorski tim predstave čine Sandra Maksimović, koja se bavi dramsko–pedagoškim radom, i koja potpisuje režiju, tekst i izbor muzike, Nina Nasković je zadužena za svetlo, Marko Višnjić za muziku i Aleksandar Marković potpisuje dizajn plakata.

U predstavi igraju: Jelena Vučković, Martin Tomić, Ivan Dimitrijević, Lara Anđelković, Iva Mitrović.

Inače, Kulturociklin i Kulturni centar Kruševac neguju dugogodišnju plodonosnu saradnju, okupljajući mlade u druženju na kreativan način i negujući scensko i pozorišno izražavanje.

Ova neformalna družina, nastala iz ideje da se mladima omogući alternativni pristup umetničkom obrazovanju, nedavno je proslavila pet godina postojanja, a njihov trud i talenat prepoznat je i nagrađivan i van granica naše zemlje.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top