Transparentnost Srbija: SNS u saopštenju pogrešno interpretirala nalaze istraživanja

Postavljeno: 13.12.2022

Organizacija Transparentnost Srbija oglasila se povodom saopštenja kruševačkog odbora Srpske napredne stranke, ukazujući da su u pomenutom saopštenju  pogrešno interpretirani nalazi istraživanja koje ova organizacija sprovodi.

Transparentnost Srbija reagovala je, kako je navela, na saopštenje kruševačkog odbora Srpske napredne stranke, u kome se ta stranka poziva na nalaze istraživanja Trasparentnosti Srbija.

SNS je navela: „Posebno želimo da istaknemo činjenicu da je nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila grad Kruševac kao jedan od najboljih u svom radu u Republici Srbiji. To pokazuje da se gradska vlast upravo bori protiv korupcije, zloupotrebe javnih ovlašćenja u privatne svrhe, povećanja transparentnosti rada funkcionera i komunikacije sa građanima“.

Transparentnost Srbija u svom odgovoru skreće pažnju na sledeće:

Naše istraživanje u kojem su rangirani svi gradovi i opštine u Srbiji zove se Indeks transparentnosti lokalne samouprave (LTI). Kao što se već iz naziva istraživanja vidi, a što je izričito navedeno u opisu metodologije i glavnih zaključaka istraživanja (https://transparentnost.org.rs/images/dokumenti_uz_vesti/LTI_2022_izvetaj.pdf), LTI meri transparentnost gradova i opština, to jest, u kojoj meri su lokalne samouprave učinile dostupnim neke dokumente i informacije, a ne meri niti ocenjuje borbu protiv korupcije u celini. Loši rezultati u LTI rangiranju ne znače nužno da je korupcija rasprostranjena, kao što ni dobri rezultati ne znači da je nema ili da je neće biti. Veća transparentnost je sredstvo da se korupcija lakše otkrije ili spreči.

Inače, grad Kruševac je u poslednjem objavljenom istraživanju bio na 12. mestu, sa 70 od 100 mogućih poena, što znači da postoji i dalje značajan prostor za unapređenje transparentnosti, odnosno ocene, i pored velikog napretka u odnosu na ocenu iz 2021. godine (70. mesto i 49 poena). Iz tabele na stranici internet sajta TS (https://transparentnost.org.rs/sr/istraivanja-o-korupciji/lti) se može videti u kojim oblastima je grad Kruševac zadovoljio standarde transparentnosti, a gde nije.

Saopštenje je u ime organizacije Transparentnlost Srbija potpisao Zlatko Minić, koordinator istraživanja LTI.

Ova organizacija je navela da se, povodom pomenutog saopštenja objavljenog na stranici https://krusevac.sns.org.rs/novosti/saopstenja/opoziciona-fabrika-lazi-iz-dana-u-dan-siri-svoje-kapacitete, obratila kruševačkom odboru Srpske napredne stranke.

Takođe, obratila se i našem portalu, koji je preneo deo saopštenja SNS-a te smo, u skladu sa tim kao i u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, objavili odgovor organizacije Transparentnost Srbija.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top