Večaras premijera predstave „Duplo golo“

Postavljeno: 13.12.2022

Kruševačko pozorište večeras, u 20 časova, prvi put nakon požara koji je krajem oktobra zahvatio zgradu u kojoj se nalazi i ova ustanova, otvara vrata za publiku i to premijerom nove predstave „Duplo golo“.

Komad „Duplo Golo“ adaptacija je čuvenog filma “Do gole kože”, a po rečima ekipe, razlikuje se od svih pozorišnih adaptacija do sada. Držao se e dramturške strukture, ali su koncept i ideologije komada drugačiji u odnosu na bazičnu priču.

Pokušali smo da napravimo, radničku bajku, zvuči marksistički, ali nije. Način rada u Kruševačkom pozorištu je drugačiji, ovde sam imao veliku sreću da budem ravnopravan sa glumcima,  jer ovo je predstava koja duboko zavisi od glumačke igre.  Dati glumicima toliko prostora je opasno, a nije ni lako potruditi se da se ne vidi da su vođeni – kaže reditelj predstave Nenad Todorović.

„Duplo golo“ je predstava koja prikazuje šestoricu veličanstvenih besposličara koji žive svoje male epopeje, a u ulozi Munje, jednog od njih, našao se Bojan Veljković, glumac Kruševačkog pozorišta.

Mislim da je interesantna stvar zaviriti u male žvote, jer oni su nešto što svet čini šarenim i interesantnim.Veliki događaji su postali predvidivi, zato što su na internetu, vestima, a mali životi i odluke u njima su često nepromišljenjene, blesave, uvek pod nekom presijom izvedene i iznuđene. Takvu jednu odluku iznuđeni životom doneli su ovi ljudi, ona može biti komična za gledanje, može biti tragedija, ali će u svakom slučaju biti zanimljiva istakao je Veljović.

Uloga Eme, pripala je glumici Mariji Gašić, koja se, kako kaže, veoma raduje što ponovo igra na matičnoj sceni, nakon nedavnog požara, zbog koga je pozorište bilo zatvoreno.

Uživala sam gledajući kolege kako vrcavo i sinhronizovano, ujednačeno igraju koreografije i jedni drugma dodaju ideje i rešenja, koja će, sigurna sam, se dopasti publici. Ova predstava je izuzetno duhovita, u njoj se neki lični mali problemi odigraju na kraju duhovito i čovek bude nekako zadovoljan, jer je uspeo da reši problem životni na najluđi način kaže Gašićka.

Na predstavi su radili dva meseca, a glumac Momčilo Radosavljević, koji glumi Masnog, uživao je u svakoj probi.

-Bilo nam je žao kada bi se završila proba, toliko smo se smejali, družili… Energije su nam se poklopile sa režiserom, svima nam je legao komad. Ovo je nešto potpuno novo, što nama nije strano, ali žanrovski davno nismo imali ovde jednu takvu predstavu. Mislim da smo napravili odličan posao.

Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta, podsetio je na konferenciji za novinare, sa kakvim se sve poteškoćama ekipa pozorišta suočavala prethodna dva meseca, pošto nije mogla da koristi svoje prostorije, koje umalo nisu uhvaćene požarom.

-Za dlaku smo izbegli katastrofu, ali to nas nije sprečilo da radimo, a sada su se konačno stvorili i uslovi da naši sugrađani vide premijeru nove predstave. Nenad i ja smo davno imali ideju da napravimo nešto što će biti dobro za publiku, a zatim i za pozorišnu stručnu javnost i došli smo do naslova “Duplo golo” po filmu „Do gole kože“, naš mladi dramaturg Jovan Ristić je priredio tekst.

Do kraja godine pozorište nastavlja sa radom, a publika će uskoro moći da uživa u još dve premijere.

-Očekuju nas predstave sa repertoara našeg pozorišta, gostovanje predstave kraljevačkog pozorišta i dve premijere, komad „Crveno“ u režiji Vladimira Popadića, koji će biti u januaru, kao i tradicionalna predstava za decu, ove godine pod imenom “Novogodišnja Odiseja” u režiji i po tekstu Jovana Ristića. U januaru nas očekuje i Festival za decu „Kruška“ – najavljuje Nedić.

Inače, sve predstave će biti igrane za publiku u parteru, budući da prolaz do balkona još nije saniran. Saniranje štete u ovom delu Pozorišta, očekuje se u narednim mesecima.

M. Janković

Foto iz predstave: Kruševačko pozorište

Ostale vesti

back-to-top