+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Okrugli sto o zaštiti jezera Ćelije

Okrugli sto o zaštiti jezera Ćelije

Okrugli sto, koji je okupio predstavnike gradskih i državnih institucija te lokalnih samouprava iz okruženja, a bavio se zaštitom jerera Ćelije, kao najznačajnijeg priprodnog resursa ovog kraja, održan je povodom 22. marta, Svetskog dana voda

Nastavljajući tradiciju obeležavanjaa tog Dana, kruševački Vodovod je u saradnji sa Gradskom upravom Kruševac organizovao Okrugli sto koji se bavio trenutnim stanjem akumulacije Ćelije, izazovima pred kojima se nalazimo, postojećim dokumentima, načinima na koji ih treba primeniti te predstavljanjem projekata koji treba da doprinesu očuvanju jezera i njegovo održivom korišćenju.

Na skupu je rečeno da je integralno upravljanje jezerom veoma bitno, a direktor Vodovoda, Vladimir Milosavljević je podsetio da postoji Planski okvir upravljanja jezerom, nastao iz prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Ćelije.

– Vodovod se zalaže da se odredbe iz tog dokumenta primenjuju kako na teritoriji Grada Kruševca tako i na području opština Brus i Blace jer voda ne poznaje teritorijalne granice. Zalažemo se za to da se primene odredbe Elaborata o zonama sanitarne zaštite oko jezera Ćelije. Primenom ta dva planska dokumenta na području Kruševca i pomenutih opština direktno ćeemo uticati na očivanje životnog veka jezera i na kvalitet vode – objasnio je on

Procene su da je životni vek jezera, koje naredne godine puni 40 godine, od 50 do 100 godina, a izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji opština Brus i Blace, koja bi trebalo da bude završena za dve godine, maksimalno bi se produžio životni vek jezera.

Da je jezero Ćelije jedno od najvažnijih ekoloških pitanja za ovdašnju Gradsku upravu rekla je pomoćnica gradonačelnice za ekologiju, Olivera Drenovac, podsetivši da  je Grad Kruševac prošle godine konkurisao za projekat Vlada Kraljevine Švedske, koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

U okviru tog programa, Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU: unapredjenje kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije, Kruševac je dobio projekat koji se odnosi na zaštitu jezera Ćelije.

– Projekat unapredjenja implementacije integralnog upravljanja vodama akumulacije Ćelije traje dve i po godine i nadamo se da će doprineti proširivanju i unapredjivanju saradnje sa lokalnim samoupravama Brus i Blace, koje su veoma važne za zaštitu našeg jezera. Očekujemo da ćemo kroz projekat i gradjanima uspeti da skrenemo pažnju koliko je važno da se svi zajedno bavimo očuvanjem jezera Ćelije, da imamo izgradjenu svest o tome koliko je voda važan resurs u svetu – obajsnila je ona.

Ekspertkinja na pomenutom projektu, Sonja Popović, objasnila je da je cilj projekta obezbedjivanje dugoročnog snabdevanja pijaćom vodom iz jezera Ćelije za stanovnike celog Rasinskog okruga.

Radeći na projektu, kazala je ona, utvrdjeno je da pomenuta dokumentacija postoji, ali da izostaje sprovodjenje svega toga što stoji na papiru.

– Da bi primenili Elaborat i zaštitili jezero Ćelije potrebno nam je da 80 odsto lokalnih samouprava regionalnog sistema vodosnabdevanja bude uključeno u integralno upravljanje jezerom, ali i da 70 odsto gradjanki i gradjana bude informisano o neophodnosti održivog korišćenja jezera – navela je Popovićka.

Ona je podsetila da je Vlada Elaborat usvojila 2015. godine, ali da se i u 2018. godini postavlja pitanje čija je nadležnost za sprovodjenje tih mera, kako da se taj dokument stavi u funkciju zaštite jezera, odnosno kako da se sve te definisane mere „provuku“ kroz druga dokumenat kako bi na kraju mogli da održivo koristimo jezero Ćelije.

Napomenula je da je u okviru projekta postavljen ambiciozan cilj da 80 odsto mera za očuvanje kvaliteteta voda sliva jezera Ćelije bude primenjeno te da su, analizirajući rad Vodovoda, zaključili da u zaposlenima u tom preduzeću imaju pouzdanog partnera koja ne samo da donose standarde u okviru svog preduzeća već ih i primenju. Odlučeno je da se, imajući to u vidu, u okviru Vodovoda formira Odeljenja koje će se baviti zaštitom jezera.

Projektom je predvidjeno i unapredjenje regionalne saradnje jer zaštita jezera Ćelije nije pitanje samo jedne lokalne samouprave (Kruševca), već svih koje se snabdevaju ili na čijoj se teritoriji jezero nalazi.

Popovićka je objasnila da integralno upravljanje vodama, koje zagovara država, znači obezbedjivanje odgovarajućih količina vode dobrog kvlaiteta, obezbedjivanje sanitarnih uslova za to uz istovremenu zaštitu ekosistema kroz ograničavanja ljudske aktivnosti u granicama koje diktira priroda.

Podsetila je da su Elaboratom radi postizanja tog cilja Elaboratom predvidjeni: racionalno korišćenje vodnih resursa, planiranje i upravljanje na stručnom i naučnom nivou, ukljčivanje javnosti, izbegavanje konflikta izmedju interesnih grupa, jačanje institucionalnih, finansijskih i drugih mehanizama za realizaciju plana.

– Dobra volja i znanje postoje, a od Republike i nadležnih organa, ali i stranih donatora očekuje se finansijska podrška za sprovodjenje ovih prilično skupih mera – napomenula je ona.

Za ovu godinu je, osim formiranja Odeljenja u okviru Vodovoda, planirana izrada akcionog plana o sprovodjenju Elaborata, koji bi trebalo da pripremi Kruševac, a da ga potom razmotre i da se u njegovo sprovodnje uključe sve opštine koje su povezane sa jezerom. Radiće se i na jačanju kapaciteta inspekcijskih organa na regionalnom nivou, praviće se program upravljanja otpadom na području jezera Ćelije, a tokom ove i naredne godine  će se raditi i na čišćenju jezera.

– Sve znanje koje smo kroz projekat stekli će biti usmereno ka izradi Vodiča za održivo korišćenje jezera Ćelije. On će biti namenjen svima koji koriste jezero, žive u njegovoj blizini. Biće definisano koje su zone zaštite, gde se nalaze, kako se treba ponašati u okviru njih, šta je u kojoj dozvoljeno, šta je zabranjeno. Sve aktivnosti će pratiti javna kampanja čiji je cilje ne samo da informiše već da zainteresuje gradjanke i gradjane da postanu partneri u očuvanju jezera Ćelije – poručila je Popovićka.

Na okruglom stolu je Dušan Dobričić iz Republičke direkcije za vode govorio o primeni Elaborata o sanitarnim zonama zaštite jezera Ćelije, biolog iz Vodovoda, Slobodan Grašić, imao jre prezentaciju o Eutrofizaciji i kvalitetu vode u jezeru Ćelije, Tomislav Petrović, govorio o zasutosti jezera.

N.Budimović

Okrugli sto, koji je okupio predstavnike gradskih i državnih institucija te lokalnih samouprava iz okruženja, a bavio se zaštitom jerera Ćelije, kao najznačajnijeg priprodnog resursa ovog kraja, održan je povodom 22. marta, Svetskog dana voda Nastavljajući tradiciju obeležavanjaa tog Dana, kruševački Vodovod je u saradnji sa Gradskom upravom Kruševac organizovao Okrugli sto koji se bavio trenutnim stanjem akumulacije Ćelije, izazovima pred kojima se nalazimo, postojećim dokumentima, načinima na koji ih treba primeniti te predstavljanjem projekata koji treba da doprinesu očuvanju jezera i njegovo održivom korišćenju. Na skupu je rečeno da je integralno upravljanje jezerom veoma bitno, a direktor Vodovoda, Vladimir…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Kovid statistika: Smanjuje se i broj hospitalizovanih u kruševačkoj Opštoj bolnici

Na infektivnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice danas je 27 pacijenata sa potvrđenom infekcijom kovid 19, što je jedan manje nego ...

Pribojka nestala u Kruševcu – porodica moli za pomoć

Pejka Radović (62) iz Priboja, nestala je pre tri dana u blizini Pionirskog parka u Kruševcu, preneli su beogradski mediji. ...

Jedinstvo i PPT Trstenik odlučuju o pobedniku Kupa

U sredu se, na stadionu Mladost u Kruševcu, igra finalni meč Kupa Fudbalskog saveza Rasinskog okruga između kruševačkog Jedinstva 1936 ...

Višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi uručena priznanja

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas su na svečanosti organizovanoj u Kruševačkom pozorištu uručena priznanja davaocima koji su do ...

Sve spremno za Noć muzeja

Sedamnaesta po redu Evropska noć muzeja biće održana u subotu, 15. maja, u okviru ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“. Kao ...