Oglašena nova prodaja „Branka Perišića“, početna cena nepromenjena

Postavljeno: 18.05.2022

Iako je prvi pokušaj prodaje kruševačke pekarske industrije „Branko Perišić“ kao pravnog lica, početkom februara propao, raspisan je novi oglas u kome je preduzeće ponuđeno po istoj početnoj ceni. Pomenuta fabrika je u stečaju od kraja 2015. godine, a za sprovođenje tog postupka nadležna je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je objavila pomenuti oglas

Zainteresovani kupci će se, kako je navedeno u novom oglasu, nadmetati od početne cene od 190,25 miliona dinara, a da bi učestvovali u nadmetanju treba da uplate depozit od 76,1 milion dinara ili polože bankarsku garanciju za tu sumu. Pomenuti iznosi ostali su nepromenjeni u odnosu na prvi pokušaj prodaje, održan početkom februara ove godine, koji je proglašen neuspelim jer ni jedan potencijalni kupac nije uplatio depozit.
Interesenti depozit treba da uplate do 8. juna, do 10. juna podnose potrebnu dokumentaciju, a nadmetanje je zakazano za 15. jun.

U oglasu za prodaju preduzeća navedeno je da najvažniju imovinu čine poslovni kompleks u Železničkoj ulici, od 12 objekata, među kojima su mlin, silos i pekara, ukupne površine 8.493 kvadrata, te poslovni kompleks na Jasičkom putu, gde su magacin, upravna zgrada, dva silosa kapaciteta po 10.000 tona, odnosno 13 objekata sa ukupno oko četiri hiljade kvadrata.

Navedeno je i da preduzeće ima poslovne prostore i objekte trgovine na devet lokacija u Kruševcu te u Ćićevcu, Aleksandrovcu, Brusu, Pepeljevcu i Braljini.

„Branko Perišić“ je u stečaj otišao krajem 2015. godine, a od oktobra 2016. godine u pogonima te industrije radi beogradska firma „Agrofinance“.

Direktorka kruševačkog ogranka „Agrofinanca“ Jasmina Radičević je za naš portal kazala da je „Branko Perišić“ kroz tu saradnju tokom prethodnih godina uspeo da zadrži status gradske pekare, koja osim građana snabdeva vrtiće, škole, bolnice, obezbeđuje najjeftiniji, „uredbeni“ hleb, te je najveći proizvođač hleba u Rasinskom okrugu.

U tom preduzeću je zaposleno 160 radnika, dnevno se proizvede 23 hiljade vekni osnovnih vrsta hleba, te dodatne količine specijalnih vrsta hleba i peciva.

„Agrofinance“, prema njenim rečima, jeste zainteresovan za učestvovanje u nadmetanju, a trenutno se radi procena isplativosti tog poslovnog poteza.

Podsetimo da je kruševačka pekarska industrija „Branko Perišić“ pre stečaja imala neuspešnu privatizaciju, koja je raskinuta početkom 2012. godine, nakon čega je preduzeće ušlo u proces restrukturiranja. Pre uvođenja stečaja sproveden je socijalni program kroz koji su skoro svi tadašnji radnici, njih oko 160, napustili fabriku. Prema ranijim podacima dugovanja su, u trenutku uvođenja stečaja, iznosila oko 1,5 milijardi dinara.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top