Kruševačka policija uhapsila sedam osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja

Postavljeno: 21.11.2017

Policija je na području Srbije, u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije,  uhapsila 93 osobe, protiv još 38 lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku, a na području Policijske uprave Kruševac uhapšeno je sedam osoba, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja

U okviru pomenute akcije, kako je MUP saopštio, kruševačka policija je  uhapsila B. H. i M. B., odgovorna lica preduzeća „Ekokarika“ doo Beograd i M. L. odgovorno lice za upravljanje otpadom ovog preduzeća, potom J. S. odgovorno lice preduzeća „Step trans“ i B. V. radnika tog preduzeća te B. V. odgovorno lice JKP „Energetika“ iz Trstenika. Oni su osumnjičeni da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita.

„Postoje osnovi sumnje da su od januara 2012. do aprila 2013. godine, odgovorna lica „Ekokarike“ prodavala nepreradjeno otpadno ulje JKP „Energetika“ Trstenik, koje je prethodno trebalo biti preradjeno. U periodu od 2015. do 2017. godine, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odobrilo je podsticajna sredstava za “Ekokariku“ i „Step trans“, na osnovu lažno prikazanih činjenica da je izvršeno zbrinjavanje opasnog otpada,  navodno preuzetog od drugih privrednih društava“ saopštila je policija.

Na taj način “Ekokarika“ je pribavila protivpravnu imovinsku korist od 43 miliona dinara, a za taj iznos je oštećen budžet Republike Srbije.

Policija je saopštila i da je u okviru pomenutih akcija uhapsila J. J. iz Trstenika, koja je osumnjičena za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

„Postoje osnovi sumnje da je ona kao odgovorno lice Udruženja gradjana „Fond za unapredjenje resursa gradjana“ Trstenik, od 2009. do 2012. godine prisvojila 3,086 miliona dinara namenjen isplati putnih troškova angažovanih radnika po projektima „Nega starih i invalidnih lica“ i „Uredjenje javnih površina  i sanacija divljih deponija“, koje su finansirali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne službe za zapošljavanje“ saopšteno je iz policija.

Ona je, prema policijskim navodima, osumnjičena i da je prisvojila opremu koja joj je poverena u radu, vrednosti od oko  509 hiljada dinara, odnosno da je sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko tri i po miliona dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, svim osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 sati.

Inače, prema navodima MUP-a, osumnjčenima koji su u Srbiji, na teritoriji nekoliko policijskih uprava uhapšeni u više akcija, na teret se, izmedju ostalog, stavljaju dela korupcije i privrednog kriminala poput poreske utaje, primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja, pronevere, ali i dela opšteg kriminala poput neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, iznude, razbojništva. U okviru suzbijanje korupcije i privrednog kriminala, prema navodima MUP-a, uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su pričinili štetu budžetima Srbije, Vojvodine, budžetima pojedinih lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u ukupnom iznosu od oko 8,3 miliona evra.

Reagovala Narodna stranka

Trstenički odbor Narodne stranke reagovao je povodom hapšenja bivše pomoćnice predsednika Opštine Trstenik, J.J., navodeći da je to dokaz da država brutalno zloupotrebljava državni aparat u dnevno političke svrhe te da se kroz medijska hapšenja razračunava sa političkim neistomišljenicima. U toj stranci navode da je ona uhapšena samo zbog sumnje da se nekoliko pari gumenih čizama, par lopata,  jedna ručna kolica, dve motorne testere i tri trimera, kupljenih pre osam godina, ne nalaze na stanju osnovnih sredstava Fonda za unapredjenje resursa gradjana Trstenik. To je, prema navodima Narodne stranke, njenom advokatu potvrdjeno u policiji. U toj stranci navode da, dok se hapsi J.J., „oličenje poštenog, odgovornog i vrednog radnika lokalne samouprave  ozloglašeni kriminalci i prodavci droge slobodno šetaju ulicama“. Narodna stranka je saopštila da će, kao prvi korak, po preuzimanju vlasti, uspostaviti instituciju Tužioca za visoku korupciju i doneti Zakon o lustraciji po kome će svi koji se poigravaju sa državom i državnim institucijama i vode lažnu borbu protiv korupcije i kriminala za svoje postupke odgovarati.

 

Ostale vesti

back-to-top