Kruševacgrad saznaje: Neprijatni mirisi potiču od samozapaljenja uglja u Gradskoj toplani

Postavljeno: 05.09.2020

Inspekcija za zaštitu životne sredine zajedno sa komunalnom milicijom utvrdila je da neprijatni mirisi na koje su se proteklih nedelja građani žalili, potiče iz Gradske toplane, odnosno skladištenog uglja koji se samozapaljuje, saopšteno je našem portalu iz Odseka inspekcijskih poslova Gradske uprave. Uzrok ovih mirisa nije, kako su mnogi sumnjali, proizvodnja i BIN komercu (nekadašnja HI Župa), gde se, kako saznajemo od direktora Bojana Cvetkovića, već godinu dana striktno primenjuju mere filtriranja gasova koji se emituju pri proizvodnji

U odgovoru na pitanja koja je portal Kruševacgrad uputio, navodi se da je gradska Inspekcija za zaštitu životne sredine imala usmene i pisane prijave u vezi sa neprijatnim mirisom, nalik zapaljenim gumama, koji se gradom širi u noćnim i ranim jutarnjim satima, te da je utvrđeno da neprijatan miris potiče od skladištenog uglja u Gradskoj toplani.

Takođe se navodi da je obavljen i razgovor sa direktorom Toplane, te da je reč o uobičajenoj pojavi da izvesne količine gore, jer se trenutno na lageru nalazi ugalj koji ima veliku sposobnost samozapaljenja.

Ugalj je, kako nam je saopšteno, skladišten u gomilama i na njihovim obodima se dešavaju samozapaljenja koja se saniraju nanošenjem šljake i polivanjem vodom od strane vatrogasne službe Toplane. Prema uveravanju nadležnih, problem samozapaljenja uglja drži pod kontrolom kao i svih proteklih godina.

Trenutno su na lokaciji uskladištene različite vrste uglja u količini od 18 hiljada tona. Veće količine kvalitetnog uglja koji ima veliku sposobnost samozapaljenja zbog vremenskih uslova biće nabavljene u oktobru.

Inače, u Inspekciji za zaštitu životne sredine, kažu da je Kruševac sličan problem imao i pre desetak godina, te da je tada isto utvrđeno da neprijatan miris potiče iz gradske toplane, odnosno od skladištenog uglja koji se samozapaljuje.

Da će ovaj problem uskoro biti prošlost, za kruševacgrad je potvrdila gradonačelnica Jasmina Palurović, koja nam je rekla da se intenzivno radi na tome da naša toplana postane ekološka, odnosno da se izbacuje ugalj i da se postepeno prelazi na gas kao energent.

Iako su prethodnih dana građani najčešće pominjali BIN komerc, beogradsko preduzeće koje je pre tri godine kupilo deo Hemijske industrije „Župa“ kao izvor neprijatnih mirisa, u Inspekciji kažu da nije bilo prijava za neprijatne mirise u naselju Dedina, gde ovo preduzeće posluje.

I direktor kruševačkog ogranka BIN komerca, Bojan Cvetković, potvrdio je za naš portal da je preduzeće, nakon što je pre godinu dana imalo problema sa neprijatnim mirisima koji kao produkt procesa proizvodnje odlaze u atmosferu, ovaj problem saniralo ugradnjom opreme na pogonu koji emituje te mirise i da od tada nisu imali nijednu primedbu građana.

– Naša oprema je postavljena tako da radi kombinovano 24h dnevno i 24h dnevno imamo mernu opremu koja meri emisiju štetnih gasova koji mogu da budu neprijatni u atmosferi i koje građani mogu da osete. Za otklanjanje tih neprijatnih mirisa koji izlaze iz pogona nama dnevno, samo na hemikalije koje koristimo u toj opremi, odlazi 1000 evra. Dakle, dnevno trošimo 1000 evra da bi naše preduzeće bilo društveno odgovorno, dobar komšija, i da ne uznemirava građane grada Kruševca – naglasio je Cvetković. Napomenuo je i da se svi podaci sa mernih instrumenata memorišu sve vreme, kao i da ovo preduzeće ima razne vrste redovnih kontrola kako gasova, tako i otpadnih voda i nivoa buke.

Inače, BIN komerc prema Cvetkovićevim rečima, ima punu iskorišćenost svih za sada raspoloživih kapaciteta. Na pitanje šta sve trenutno proizvodi, Cvetković precizira:

– U ovom trenutku radimo utakanje hlora, proizvodnju natrijum-hipohlorita i to je deo koji se koristi za vodovode i bazene, a sad i za dezinfekciju protiv kovida. Obnovili smo proizvodnju ksantata za rudnike i polako vraćamo to tržište. Krenuli smo od Srbije i okolnih zemalja, sad se polako širimo i na Tursku, Afriku, Švedsku, Litvaniju, ima nas svugde. Vraćamo se sa ksantatima polako ali sigurno u neke zemlje i na kontinete gde je nekad radila hemijska industrija Župa.

U BIN komercu Kruševac zaposleno je oko 80 radnika i, kako nam je rekao Cvetković, niko od njih nije bo pozitivan na korona virus, a sve mere predostrožnosti se rigorozno sprovode.

N.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Petar kaže:

    Prođite zaobilaznicom pored henkela da osetite odakle dolaze neprijatni mirisi. Truju nas a grad/sns žmuri na to !

1 thought on “Kruševacgrad saznaje: Neprijatni mirisi potiču od samozapaljenja uglja u Gradskoj toplani

Comments are closed.

back-to-top