Toplana povodom prozivki SSP: Nabavljamo dobar ugalj, svi mogu da vide količine i kvalitet

Postavljeno: 24.12.2021

Nakon niza primedbi koje je kruševački Odbor Stranke slobode i pravde izneo na račun poslovanja Gradske toplane, to preduzeće je u odgovorima dostavljenim našoj redakciji navelo da je tačno da je preduzeće „Sloga d.o.o.“ bilo jedan od dobavljača za sezonu 2020/2021, ali da ugovor sa tom firmom nije obnovljen za tekuću sezonu te da je, uprkos globalnoj energetskoj krizi, na vreme obezbeđena dovoljna količina energenata

-Gradska toplana godišnje nabavlja između  25.000 i 30.000 tona uglja. Kalorična moć uglja koji se koristi kao glavni energent naše toplane je u rasponu od 14.000 KJ/kg do 20.000 KJ/kg, a nabavljamo ga po, i te kako povoljnijoj ceni u odnosu na ostale toplane koje se greju putem uglja. Ugalj koji mi dobavljamo je apsolutno odgovarajući za naše toplotne izvore i kotlove u okviru Centralnog izvora i dislocirane kotlarnice. Godinama unazad nabavljamo iste vrste uglja  – navedeno je u odgovorima.

Toplana, kako navode, redovno vrši ispitivanje uglja na Institutu za rudarstvo i metalurgiju, a odluke o potpisivanju ugovora i količinama uglja koji nabavlja donosi Nadzorni odbor.

– Ugalj skladištimo na svom posedu, u okviru dvorišta firme. Količine i kvalitet uglja su transparentni i vidljivi, ne samo za zaposlene Toplane, već i za medije, koji u svakom trenutku mogu da zabeleže stanje u kom se nalaze zalihe naših energeneta. Pored toga, ugalj koji se nalazi na našem posedu (depou) se konstantno ,, troši “ odnosno koristi za snabdevanje toplotnom energijom naših sugrađana koji su ove godine, više nego ikada ranije zadovoljni kvalietetom toplotne energije koju isporučujemo do njihovih stanova i poslovnih prostora – stoji u odgovorima Gradske toplane.

Stranka slobode i pravde je na poslednjoj konferenciji za novinare utvrdila da Srpska napredna stranka u Kruševcu „namešta“ nabavku uglja za Gradsku toplanu pojedinim licima, te da je zbog toga grejanje iz godine u godinu loše i ne zadovoljava standarde. Predstavnik SSP je pokazao fotografije za koje tvrdi da su nastale prethodnog dana u Gradskoj toplani, a na kojima je mrki ugalj iz koga raste trava.

S.M.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top