Katarina Dragonjić, svestrana gimnazijalka: “Moji hobiji me čine srećnom”

Postavljeno: 16.11.2021

Da i mladi mogu da budu društveno angažovani i da mogu da kreiraju raznovrsne sadržaje za svoje vršnjake, svojim primerom nas uverava Katarina Dragonjić, učenica smera za scensku i audio-vizuelnu umetnost u kruševačkoj Gimnaziji. Ova šesnaestogodišnjakinja ima brojne hobije, planira da postane glumica, a nedavno je sa svojim prijateljima napravila neformalno udruženje “Rtaći iz kićblona” čiji je cilj promocija kulture među mladima

– Ja sam neko ko ima previše hobija, ali pošto su oni usko vezani za moja interesovanja ne doživljavam ih kao obaveze. Nemam baš puno slobodnog vremena da ga koristim za skrolovanje Instagramom i Tik-tokom kao što imaju ostali – kaže ona.

Ova tinejdzerka svoje vreme radije troši tako što je angažovana u organizacijama kao što su Astronomsko udruženje “Eureka”, Amaterska pozorišna trupa “Čkalja”, Književna omladina i Omladinska redakcija KruševacPress-a. Pored toga, pohađa i školu glume kod Dejana Tončića, saradnica je u Daskaonici, kao i u AKC “Gnezdo” gde sa odomaćila sa svojim “Rtaćima iz kićblona”.

– “Rtaći iz kićblona” su tu da se bore za kulturu i da je približe mladima. Do sada smo oragnizovali animekviz i animefest, ali bavićemo se i srpskom kulturom. Važno je da poštujemo naše, ali i da ubacimo nešto sa strane, jer tako dajemo svoj lični pečat toj priči, ali i Kruševljanima možemo da pružimo neka saznanja koja možda do sada nisu imali – ističe ona.

Katarina obožava japansku kulturu, često gleda anime i čita mange, a njeni omiljeni naslovi su Berserk, Monster, Homonculus, Tokyo ghoul, Oyasumi punpun.

– Anime volim, ali više volim da čitam mange, i uvek za to nađem slobodno vreme. Bukvalno, čitam ih u školi na malim odmorima, tada stavim slušalice i pustim neku muziku, jer iako sam dosta angažovana, ja nisam ekstrovertan tip – uverava nas ona.

Pored japanskih stripova, ova tinejdžerka rado čita klasike svetske i srpske književnosti, a bavi se i pisanjem.

– Volim da čitam Jesenjina, ali i naše pesnike, ali više mi privlače drame i romani. U poslednje vreme sam krenula da pišem poeziju, ali inače pišem i prozu. Moje pesme su slobodnog stiha i uglavnom mračne tematike – objašnjava.

Njena velika strast je fotografija, a montažu je otkrila još u osnovnoj školi.

– Ja sam išla u OŠ “Nada Popović” i tamo sam u okviru projekta o ekologiji, još u šestom razredu, montirala jedan kratak, poučan film. Sada, pohađam odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti, još više sam naučila o tome. Takođe, volim i fotografiju, već tri godine se time bavim, mada prilično amaterski, pošto nemam profesionalnu opremu – kaže ona.

Ipak, iako je zaintersovana za različite vrste umetnosti, sebe u budućnosti vidi kao glumicu.

– Biću glumica, studiraću Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu ili nekom drugom gradu kao što je Novi Sad, koji je nešto mirniji grad, a moji roditelji misle da je takva sredina bolja za mene – ističe ona.

Katarina je u Kruševcu pronašla mlade slične sebi, ali kaže da bi volela da ih ima više.

– Mi jesmo u manjinu, teško je naći osobe slične sebi u današnje vreme, koliko god da je internet prostran i komunikacija svedena na parklikova. U Kruševcu ima mladih koji žele da se bave kulturom i koji se njome bave, ali mislim da ima dosta onih koji to žele, ali ne znaju kako to da učine. Nepohodno je da mladi budu bolje informisani o mogućnostima koje im ovaj grad pruža – uverava nas ona.

Pored nedovoljne informisanosti, angažovanje mladih ometa i epidemija korona virusa.
Ja ne volim baš puno da izlazim u grad, tako da mi izlasci ne dostaju puno, ali korona se toliko utkala u nas i naš stil života da više ne znamo šta je normalno. Neke radionice koje pohađam su se odlagale zbog korone, a i u otežanim okolnostima smo spremali animekviz, jer su neki članovi naše ekipe bili bolesni – objašnjava ona.

Zadovoljna je onim što joj Kruševac pruža kao grad, ali veruje da će on vremenom moći da postane prestonica kulture.

Ja sam zadovoljna ovim našim gradom i onim što nudi, mi treba da se trudimo ne da napravimo od Kruševca novi Beograd, već da on ponovo bude na posebnom glasu kako je to nekad bilo. Kada bismo neke događaje iz Beograda smestili u Kruševac, za naš grad bi više ljudi čulo – ističe ona.
M.S.


Anime spisak:

Top 5 animea po Katarininom izboru:
– Jojo’s bizzare adventure
– Attack on titan
– Neon genesis evangelion
– Devilman crybaby
– Steins;gate

Top 5 knjiga
– Danga, Radoje Domanović
– Ovako srećan narod, Radoje Domanović
– Narodni poslanik, Branislav Nušić
– 21 lekcija za 21. vek, Yuval Noah Harari

-Pesme, Sergej Jesenjin

______________________________________________________________________________________________

Učlanite se i vi u naš klub čitalaca “Mladi u Gradu”

Ova priča deo je kampanje KruševacGrada pod nazivom “Mladi i šta ih pokreće”, i osnivanja našeg kluba čitalaca “Mladi u Gradu”.   Postanite i vi član ili članica ovog kluba. Napišite nam šta vas pokreće, pošaljite pesmu, sliku, fotografiju ili tek nekoliko redaka o sebi ili nečemu što vas inspiriše. Možete nam pisati u inboksu ili na mejl [email protected] Vaša pisma objavićemo na portalu, a pripremili smo i nagrade iznenađenja za vas.

Ostale vesti

back-to-top