Setva pšenice: Zbog vremena kasnila, a zbog rasta cena poskupela

Postavljeno: 17.11.2021

Do polovine novembra u Rasinskom okrugu pšenicom je zasejano oko 80 odsto od planiranih 13 hiljada hektara. Takođe, stručnjaci napominju da je ove godine setva, zbog povećanja cena svih inputa, bila veoma skupa pa poljoprivrednici štede na semenu i đubrivu, što će se  odraziti na kvalitet prinosa

-Na području Rasinskog okruga setve je kasnila jer je kasnila berba kukuruza, zemljište je bilo suvo i nije moglo da se obradi i pripremi. Padavine u drugoj polovini oktobra su bile dobrodošle, ali nisu svi mogli da iskoriste te povoljne uslove tako da je do početka novembra zasejano oko 40 odsto planiranih površina.U prvoj dekadi novembra obilnije padavine prekinule su setvu, tek su se povoljni  uslovi stvorili početkom druge dekade. Veliki je rizik kasnije setve jer je potrebno da pre niskih temperatura biljke budu u fazi 3 lista i  dobro ukorenjene i pripremljene za niske temperature – objašnjava savetodavka za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

Ona napominje da su ove jeseni povećane cene svih inputa, đubriva, goriva, semena, mašinskih radova što će, sve ukupno, značajno poskupeti proizvodnju hlebnog žita.

Cene mineralnih đubriva su značajno povećane tako da su proizvođači smanjili ili sasvim izostavilu njihovu primenu, a bez njih se ne može ostvariti dobar prinos. Takođe, kako bi se utvrdile potrebe biljaka za hranivima i smanjili troškovi đubrenja treba uraditi kontrolu plodnosti zemljišta, odnosno đubriva ne treba „bacati“ nego upotrebiti količine koje su potrebne biljkama za normalan rast i razvoj – podseća ona.

Dodaje da proizvođači, takođe, koriste seme sa „ tavana“, kako bi smanjili troškove proizvodnje, što će značajno uticati na lošije formiranje prinosa.

Korišćenje sortnog, deklarisanog semena je prva pretpostavka za dobar usev.S obzirom na to da se kasni sa setvom mora se povećati setvena norma za 10 do 15 odsto u odnosu na optimalni rok.Veoma je važno da nicanje bude dobro i ujednačeno kako bi i sklop odnosno gustina useva bila dobra. Na tržištu je veliki izbor sorti pšenice i ostalih žita i dobro seme nikada nije skupo. Seme je početak svake proizvodnje i treba uvek koristiti deklarisano seme – napominje ona.

Proizvođačima savetuje da iskoriste povoljne zemljišne uslove i obave setvu u narednih nedelju dana.

Ovo je jedna od najskupljih setvi,  ali pšenica je najvažnija ratarska kultura, ona je jedino hlebno žito – poručuje naša sagovornica.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top