Kancelarija u Gradskoj upravi dostupna samo poslanicima vlasti, gde opozicija razgovara sa građanima?

Postavljeno: 07.11.2022

Razgovor sa poslanicima u Gradskoj upravi sugrađani mogu da zakažu jedno ako žele da se obrate predstavnicima vladajuće Srpske napredne stranke, Neveni Đurić i Zoranu Tomiću, jer opozicionog poslanika, Srđana Milivojevića nema na ponuđenom spisku poslanika sa kojima može da se razgovara. On kaže da sugrađane, koji imaju neki problem, prima u kući, u stranci, ili ga kontaktiraju preko društvenih mreža. Poslaničku kancelariju u Kruševcu je, nedavno, otvorila Narodna stranka, čiji je poslanik Miroslav Aleksić iz Trstenika.

Poslanička kancelarija Narodne stranke, u kojoj će poslanik Narodne stranke iz Trstenika, primati građane iz Rasinskog okruga svakog prvog četvrtka u mesecu, otvorena je nedavno. Ideja je da se 12 poslanika, koliko u republičkom parlamentu ima ta opoziciona stranka, rasporedi te da u svakom delu Srbije oni komuniciraju direktno sa građanima i pokušaju da pomogne u rešavanju njihovih problema. U ovdašnjoj kancelariji će se, kako je najavljeno, smenjivati poslanici te stranke, u zavisnosti od potreba građana za savetima iz određene oblasti.

Osim novouspostavljene, u Gradskoj upravi Kruševac od 2014. godine postoji poslanička kancelarija, u kojoj bi trebalo da predstavnici naroda primaju sugrađane. Naime, u prethodnom sazivu republičkog parlamenta na raspolaganju je građanima bilo troje poslanika, svi iz redova Srpske napredne stranke. Njihova imena su se nalazila na zahtevu, koji su sugrađani koji bi želeli sastanak sa njima, dobijali na ulazu u Gradsku upravu, te popunjavali i predavali. Da li je do promena došlo nakon aprilskih izbora i da li su sada termini, osim za dvoje poslanika vladajuće Srpske napredne stranke, predviđeni i za poslanika Demokratske stranke iz Kruševca, Srđana Milivojevića, odgovor iz Gradske uprave nismo dobili. Na formularu, koji smo potom zatražili na info pultu, na ulazu u Gradsku upravu, kako smo se uverili nema imena Srđana Milivojevića. Navedena su samo imena poslanika vladajuće SNS, Nevene Đurić i Zorana Tomića.

Frapantno mi je, ali ne i iznenađujuće da me nakon izbora za narodnog poslanika niko iz Gradske uprave Kruševac nije kontaktirao oko bilo kakvih projekata, ideja, potreba. Znam da Srpska napredna stranka nema nameru da ostvari nikakvu sardanju sa opozicionim poslanicima, jer u jednopartijskoj državi, koja je uveliko zakoračila ka ogoljenoj diktaturi, opozicija nije potrebna – kazao je za novine GRAD i portal KruševacGrad, Srđan Milivojević, narodni poslanik iz redova Demokratske stranke.

O postojanju poslaničke kancelarije, kako je dodao, zna od prošle godine, zahvaljujući tome što je o tome pisala naša redkacija. S obzirom na to da je dugo u politici te da mnogi znaju gde živi, praktikuje da sugrađane prima kod kuće, a kaže da ge ponekad iznenadi gužva koja se napravi.

Takođe, mnogi dolaze u prostorije DS-a, mada ima onih koji ne žele da dođu u stranku. Svakako sam narodni poslanih svih građana, kako onih koji su glasali za mene, tako i onih koji nisu – dodaje on.

Objašnjava da tačan termin kada prima sugrađane ne može da odredi jer, „nažalost živimo u politički potpuno neuređenom vremenu, sednice Skupštine se zakazuju sa rokom koji je već dva puta bio kraći od zakonom i poslovnikom propisanih rokova i veoma je teško dugoročno planirati aktivnosti“. Mnogi ga, dodaje, kontaktiraju preko društvenih mreža, ili telefonom, koji je istaknut na tim mrežama.

Što se tiče korišćenja poslaničke kancelarije u Gradskoj upravi Kruševac, kaže da bi, kada bi ga i pozvali, najpre morao da proveri kako je organizovana, ko plaća njen rad, sa kojih pozicija, te da bi o u razgovoru sa ostalim poslanicima iz Rasinskog okruga odlučio da li je to prihvatljivo.

Poslanik iz Narodne stranke, Miroslav Aleksić iz Trstenika, kazao je da je poslanička kancelarija, koliko zna, ranije postojala u Trsteniku, u okviru jednog projekta.

Toga više nema, a mi ćemo iskoristiti kancelarije tamo gde imamo stranačke prostorije, najavićemo građanima kada su termini. Ako bi grad dao prostor mogli bi o tome da razmislimo. Poenta je da treba da približimo poslanike građanima, a ova naša ideja treba da bude primer ostalim strankama  – kazao je Aleksić za naše novine nedavno, prilikom otvaranja poslaničke kancelarije te stranke u Kruševcu.

Inače, prema podacima koje smo ranije dobili iz Gradske uprave Kruševac, razgovor sa poslanicima je preko kancelarije u Gradskoj upravi prošle godine obavilo 14 , a godinu pre toga 16 sugrađana. Podatke za ovu godinu nismo dobili.

J.B.

Naslovna foto: arhiva krusevacgrad.rs

Foto: krusevacgrad.rs, privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top