Građani, kroz projekat CINK-a, uče kako da utiču na rad poslanika i Skupštine  

Postavljeno: 17.11.2022

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac (CINK) sprovodi projekat “Narodni poslanici i građani zajedno za bolja radna prava”, koji treba da podstakne građane da, zajedno sa narodnim poslanicima iz Rasinskog okruga, utiču na proces donošenja odluka u Narodnoj Skupštini.  

– Cilj je povećanje nivoa informisanosti građana Rasinskog okruga o ulozi narodnih poslanika i Narodne Skupštine, uz podsticanje građana da utiču na proces donošenja odluka u Skupštini, sa naglaskom  na odluke koje se odnose na radna prava – rekao je, predstavljajući projekat, Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora CINK-a.

Milenković je, u obraćanju medijima, podsetio da Rasinski okrug trenutno ima šestoro poslanika, po troje iz vladajuće koalicije i iz opozicije, te da su svi obavešteni o projektu i pozvani da budu deo njega.

Projekat, koji je počeo 1. novembra i traje do kraja marta naredne godine, predviđa podelu lifleta građanima na uličnim akcijama na području šest lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu, potom informativnu kampanju na portalima i društvenim mrežama, povezivanje građana i narodnih poslanika i poslanica kroz organizovanje debate. Predviđeno je i organizovanje „Građanske skupštine“ na koju će biti pozvani, osim poslanika i poslanica, predstavnici organizacija civilnog društva, sindikalni aktivisti i građani – precizirao je Milenković.

Projekat “Narodni poslanici i građani zajedno za bolja radna prava” se sprovodi uz podršku organizacije Crta, te uz finansijsku pomoć Evropske unije. Inače, “Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava” je zajednička inicijativa Crte i Crtine incijative Otvoreni parlament, Partnera za demokratske promene Srbija i Fondacije “Slavko Ćuruvija”. Inicijativa je usmerena na podsticanje javnosti da zahteva odgovoran rad Narodne skupštine, u skladu sa demokratskim vrednostima i ulogama koje parlament mora da obavlja kao najviše predstavničko telo.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top